Miksi kylmän jäätelön haukkaaminen aiheuttaa vihlovaa kipua päässä? Selitys yllättää

23.06.2015 12:15 - Rea Tallgren

Kipu on usein merkki siitä, että joku on vialla. Jäätelöä syödessä kipu on kuitenkin merkki siitä, että elimistö yrittää suojella itseään.

Uutuuskirja Adapted from ASAPScience: Answers To The World's Weirdest Questions, Most Persistent Rumours and Unexplained Phenomena pyrkii vastaamaan kysymyksiin ihmiskehosta. Se paljastaa asioita, joita moni ei ole tiennyt tai välttämättä edes tullut ajatelleeksi.

Kipua herkuttelusta

Yksi kirjan mielenkiintoisimmista faktoista on selitys siitä, miksi jääkylmää jäätelöä haukattuaan saattaa tuntea äkillistä vihlovaa kipua päässään.

Kirjan mukaan ihmisen elimistö reagoi välittömästi, kun jääkylmä ruoka koskettaa suun yläosaa. Tuolloin veri syöksyy hurjaa vauhtia aivoihin pitääkseen ne lämpimänä - eli käytännössä suojellakseen niitä. Kipu syntyy, kun runsas verenmäärä aiheuttaa äkillistä painetta kallossa.

Joskus kipu pahenee, kun jäätelön saa nielaistua, sillä kun tilanne normalisoituu yhtä nopeasti kuin se on alkanutkin, saattaa myös sen tuntea kipuna. Onneksi kipu on vain hetkellistä ja kestää keskimäärin 20 sekuntia.


Lue myös: Terveellinen viilentäjä helteeseen: Tee itse herkullista jogurttijäätelöä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat