Mistä kaamosmasennus johtuu? 10 faktaa jokasyksyisestä oireesta

14.10.2014 10:13 - Linda Arponen

Syksyn ja talven riesa on jälleen saapunut Suomeen.

Tuntuiko sinustakin vaikealta herätä tänä aamuna, kun ulkona oli pimeää ja sateista? Kaamosmasennus on oire, josta monet kärsivät joka syksy ja talvi. Lisätietoja tästä harmillisesta riesasta voit lukea alta.

1. Väsymys, alakuloisuus ja innottomuus ovat kaamosmasennuksen yleisimpiä oireita.

2. Kaamosmasennusta ei alun perin pidetty todellisena sairautena, vaan lääketieteen ammattilaiset olettivat sen olevan vain niiden ihmisten vaiva, jotka eivät yksinkertaisesti pidä kylmästä.

3. Joulu-, tammi- ja helmikuu ovat pahimmat kuukaudet, mutta oireet voivat alkaa jo syyskuussa ja päättyä pahimmillaan vasta maaliskuussa.

4. Kaamosmasennuksesta kärsivät eniten 18-30-vuotiaat ihmiset.

5. Naisille kaamosmasennus tulee kolme kertaa todennäköisemmin kuin miehille.

6. Pimeinä kuukausina olo tuntuu aamuisin väsyneemmältä kuin normaalisti, sillä aivot tuottavat pimeässä melatoniinia, joka tekee uniseksi. Jos toisin sanoen heräät silloin, kun on vielä pimeää, aivot tuottavat yhä melatoniinia, etkä siksi välttämättä herää kunnolla.

7. Vähäinen auringonvalo voi sotkea elimistön kellon niin, että tunnet olosi väsyneeksi ja mielialan alhaiseksi päivän aikana.

8. Kaamosmasennuksesta kärsivät ihmiset viettävät yleensä enemmän aikaa hereillä sängyssä ja heillä kestää pidempään nukahtamisessa. Lisäksi unenlaatu saattaa kärsiä.

9. Lähes kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii kaamosmasennuksesta, kun Floridassa luku on vain 1,4 prosenttia.

10. Kaamosmasennusta hoidetaan yleisesti kirkasvalolampuilla, jotka kopioivat oikeaa auringonvaloa ja näin lievittävät masennusoireita.

Olemme kertoneet aiemmin keinoja, joilla syysmasennusta voi lievittää. Voit lukea jutun täältä.

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat