Kuva: Fotolia

Mitä anorektikko oikein ajattelee? Tuore tutkimus paljastaa

13.10.2015 20:15 - Senni Loikala

Anoreksia johtaa pahimmassa tapauksessa kuolemaan. Sairauden hoitamisen vaikeutta on helpompi ymmärtää uuden tutkimustiedon avulla.

Anorektikon mieleen voi olla vaikea sukeltaa, mutta tuoreen Nature Neuroscience –lehdessä julkaistun tutkimuksen avulla se helpottuu.

Tutkimus alleviivaa, että anoreksia johtuu syvälle juurtuneista tottumuksista. Aivoissa tapahtuvat prosessit laukaisevat käyttäytymisen, jonka muuttaminen on vaikeaa ja hidasta.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimuksessa tarkkailtiin 21 anoreksiaa sairastavan ja 21 terveen naisen aivojen aktiivisuutta hetkellä, jolloin he olivat tekemässä päätöksiä siitä, mitä söisivät.

Molempien ryhmiin kuuluvien aivoissa aktivoituivat palkitsemisen tunteesta vastaavat alueet. Sen lisäksi anoreksiaa sairastavien naisten aivoissa aktivoitui alue, joka vastaa aiemmin opittuun ja tottumuksiin perustuvasta käyttäytymisestä. Heidän ruokavalintansa olivat niin sanotusti automaattisia, eivätkä he jääneet miettimään niiden hyviä ja huonoja puolia.

Kyseinen alue ei aktivoitunut terveillä naisilla. Tämä osoittaa, että päätöksen hetkellä anorektikko ei ajattele analyyttisesti valintojaan. Hän ajattelee tiedostamattomasti elävänsä niin kuin ennenkin.

Terapeutit vahvistavat tulokset

Terapeutit eivät ihmettele tutkimuksen tuloksia. Heille ovat tuttuja tilanteet, joissa potilas kertoo tahtovansa parantua anoreksiasta, mutta he jatkavat silti tottumustensa mukaisia valintoja.

Anoreksia johtaakin mielenterveydellisistä sairauksista eniten kuolemaan. Tutkijoiden arvioiden mukaan puolet sairaalahoitoa saaneista potilaista ajautuu entiseen elämäntyyliinsä vuoden sisällä.

Synkistä luvuista huolimatta jokaisen kannattaa muistaa, että anoreksiasta on mahdollista parantua pysyvästi.


LUE MYÖS: Raskaus järisytti anoreksian sairastaneen naisen elämää: "Olin paniikissa"

Lähde: The New York Times

Kilpailut

Uusimmat