11 vinkkiä, miten tehdä juoksemisesta helpompaa

08.11.2014 17:15 - Eeva Rajala

Näillä vinkeillä juokset myös nopeammin ja kenties pidemmälle kuin ennen.

Monilla juoksuharrastus tyssää pariin kertaa, joiden jälkeen on vain pettynyt ja kärsivä olotila. Juokseminen ei ollutkaan se minun harrastukseni. Juoksemisen saa kuitenkin helpommaksi ja paremman tuntuiseksi. Women's Health listasi 11 vinkkiä, joilla juoksemisharrastus ei tunnu enää pakkopullalta.

1) Lyhennä askeleitasi

Askeleita ja harppauksia lyhentämällä voit juosta tehokkaammin. Ideaali askeleiden määrä minuutissa on noin 180. Askeleiden lyhentäminen säästää sitä energiaa, mikä muuten olisi kulunut siinä, kun yrität päästä nopeammin tai tehokkaammin määränpäähäsi.

2) Katse eteen

Kun katseen pitää eteenpäin keskittyneenä, voit itse asiassa tehdä lenkeistäsi lyhyemmän ja helpomman tuntuisia. Määränpää voi tuntua olevan lähempänä kuin jos vilkuilet koko ajan ympärillesi. Tosin ympärille vilkuileminen voi joskus rentouttaa.

3) Nojaa eteenpäin

Anna painovoiman auttaa sinua. Kun nojaat eteenpäin nilkoistasi - ei lantiosta - se auttaa sinua niin sanotusti kaatumaan eteenpäin jokaisella askeleellasi. Tämä auttaa jalkojasi jaksamaan vähän enemmän.

4) Hanki uudet juoksulenkkarit

Liian vanhat juoksulenkkarit tekevät juoksemisesta vaikeampaa. Juoksulenkkarit kannattaa vaihtaa noin puolen vuoden välein, jos juoksee säännöllisesti ja runsaasti. Lue lisää täältä!

5) Rentouta kätesi

Tuhlaat turhaa energiaa siinä, jos jännität hartioitasi tai pidät kyynärpääsi tiukassa koukussa. Saman energian voit säästää siihen, että pääset eteenpäin juoksulenkillä.

6) Pilko juoksulenkkisi osiin

Pitkä juoksulenkki saattaa tuntua liian pitkältä, jos sitä ajattelee yhtenä kokonaisuutena. Kannattaa ajatella juoksulenkki esimerkiksi kolmena eri osana. Ensin on lämmittelyosuus, sen jälkeen pääjuoksuosuus, jonka jälkeen koittaa jäähdyttelyosuus. Näin juoksulenkistä voi tehdä vähemmän musertavan.

7) Pukeudu mukavasti

Juokseminen on jo tarpeeksi vaativaa ilman, että treeniliivit hiertävät kainaloiden alta ja varpaisiin tulee rakkoja. Käytä aikaa löytääksesi laadukkaat ja juuri sinulle sopivat tuotteet. Vaatteiden pitää tuntua sekä fyysisesti että henkisesti mukavilta.

8) Muista juoda

Nestehukka on vakava asia. Koko treeni voidaan tuhota sillä, että hikoillaan eikä juoda tarpeeksi nestettä treenin aikana. Nestehukka aiheuttaa muun muassa kramppeja, huimausta ja väsymystä. Se siis tekee juoksemisesta lähes kidutusta.

9) Kilpaile jotakuta vastaan

Voit valita hetkittäin juoksulenkilläsi toisia lenkkeilijöitä, joita vastaan käyt päässäsi ja fyysisestikin juoksukisaan. Tutkimustulosten mukaan näin juoksija saattaa parantaa omaa juoksuaikaansa sekunteilla.

10) Viihdytä itseäsi

Juokseminen on joidenkin mielestä vain todella tylsää puuhaa. Jotta aika kuluisi nopeammin, kannattaa mukaan ottaa joko lenkkikaveri tai kannettava soitin, johon on ladattu mielimusiikkia, audiokirjoja tai muuta vastaavaa.

11) Anna itsellesi aikaa palautua

Paljon juoksua harrastavien kannattaa suunnitella ja aikatauluttaa kalenteriinsa myös lepopäivät, sillä ne auttavat vaikeiden päivien keskellä. Lihaksisto vaatii palautumista.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat