Kuva: Fotolia

Saitko traumoja nuorena? Seuraukset näkyvät jopa lapsenlapsissa

07.12.2015 18:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan stressi juurtuu yllättävän syvälle ihmiseen.

Israelilaisen Haifan yliopiston tekemän, tuoreen tutkimuksen mukaan stressi on periytyvää. Rottakokeilla suoritettu tutkimus väittää, että naisten nuoruusiässä koettu stressi ja kohonnut riski traumaattisille kokemuksille eivät periydy pelkästään seuraavalle sukupolvelle, vaan myös lapsenlapsille.

- Nuoruus on todella herkkä ajanjakso ja tutkimuksemme osoittaa, että stressille altistuminen tässä elämänvaiheessa ei vaikuta pelkästään naaraaseen, vaan myös hänestä seuraavan ja sitä seuraavan sukupolven käytökseen ja stressihormonin tasoihin, tutkija Inna Gaisler-Salomon selvittää.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimuksessa naarasrottia altistettiin stressille muuttamalla niiden elinympäristön lämpötilaa ja totuttuja rutiineja. Jyrsijöiden synnyttämät jälkeläiset saivat elää ilman stressitekijöitä, kuten myös heidän jälkeläisensä.

Vaikka toisen ja kolmannen sukupolven rotilla ei ollut syytä stressata, periytyi käytös- ja hormonimuutokset myös kolmannelle sukupolvelle. Stressin vaikutukset eivät kuitenkaan olleet enää aivan yhtä huomattavia, kuin edeltäjillä.

Näin ollen nuorena koettu stressi saattaa kulkea veressä useammassa sukupolvessa, ainakin, jos tuore tutkimus on sovellettavissa luotettavasti myös ihmisiin.

Lähde: Israel21c

Kilpailut

Uusimmat