Kuva: Fotolia

Synnytys jättää monelle pahoja vaivoja - lääkärit sortuvat vähättelyyn

09.12.2015 15:00 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan synnytys todella on rankin kokemus, jonka vartalo voi läpikäydä. Siitä toipumiseen voi mennä yllättävän pitkään.

Synnytys on rankin kokemus, jonka ihmisen keho voi käydä läpi, vahvistaa tuore tutkimus. Siinä tahdottiin selvittää, kuinka yleisiä lantion seudun vammat ovat lapsen saannin jälkeen. Yhdysvaltalaisille Michiganin yliopiston tutkijoille selvisi, että jopa 15 prosenttia synnyttäneistä naisista saa vammoja, jotka eivät parane itsestään.

Monet naiset ovat kuulleet ohjeistuksen, jonka mukaan kehon tulisi antaa palautua kuusi viikkoa ennen vaativien fyysisten aktiviteettien jatkamista ja seksin harrastamista. Tutkija Janis Millerin mukaan neuvo perustuu hakuammuntaan. Monet tarvitsevat synnytyksestä toipumiseen enemmän aikaa.

- Kuuden viikon aikajaksolle ei ole perusteluita, mitä kehon antamiin merkkeihin ja parantumiseen tulee, Janis Miller kertoo.

- Joidenkin naisten synnytyskokemukset ovat rankempia kuin toisten, joten yksi tärkeimmistä asioista on kertoa naisille, että heidän vartalonsa tulevat palautumaan… mutta se voi kestää pitkään, hän jatkaa.

"Urheilija pääsisi heti hoitoon"

Tutkijan mukaan synnytyksestä saatuja vammoja ei aina oteta vakavasti. Näin ollen naiset eivät hänen mukaansa aina pääse nopeasti hoitoon, kun tarvetta olisi, mikä voi monesta tuntua oireiden vähättelyltä.

- Jos urheilija saisi samanlaisen vamman, hän pääsisi heti magneettikuvauksiin, Miller väittää.

Synnytyksen jälkeen kannattaa antaa keholleen runsaasti aikaa toipumiseen. Myös lantionpohjan lihaksia kannattaa harjoitella. Jos keho ei palaudu levosta huolimatta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

American Journal of Obstetrics and Gynecology –lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 68 raskaana olevaa naista. Tutkijat seurasivat heidän terveyttään erilaisten kuvausmetodien avulla, joita erityisesti urheilijat käyttävät.


LUE MYÖS: Uutta tietoa naisille: Yksinkertainen keino nopeuttaa ja helpottaa synnytystä

Lähteet: Common Health

Kilpailut

Uusimmat