Kuva: Fotolia

Tee itsestäsi henkisesti vahvempi - 9 asiaa, jotka olisi hyvä sanoa itselleen päivittäin

27.11.2015 10:45 - Senja Rapila

On helppoa olla henkisesti vahva jos elämä rullaa hyvin, mutta todellinen vahvuutesi on usein koetuksella elämän alamäissä.

Läheisen menettäminen, terveys-, talous- tai parisuhdeongelmat ovat vain murto-osa niistä ongelmista, mitä ihmisille tulee elämänsä aikana vastaan. Yleensä ongelmat tulevat yhdessä putkessa - elleivät jopa samanaikaisesti. Näinä hetkinä on vaikeaa pysyä vahvana.

Elämän vastoinkäymisiin ennalta suhtautuminen on tärkeässä osassa vaikeiden aikojen selättämisessä. Tässä onkin yhdeksän asiaa, joita sinun tulisi muistaa sanoa itsellesi hyvinäkin, mutta mös vaikempina aikoina:

1. Minulla on kaikki mitä tarvitsen selviytyäkseni

Jos ajattelet jatkuvasti ettet pysty tekemään jotain tai ettei elämä ole reilua, tunnet olosi automaattisesti häviäjäksi. Sinun tulisi kuitenkin muistella ennemmin sitä, mitä sinulla on jo. Olet selvinnyt elämässäsi tähän asti, joten sinulla on selkeästi jotain tärkeitä taitoja selviytyäksesi.

2. Omille arvoilleni eläminen on tärkeintä

Aina tulee vastaan ihmisiä, jotka eivät pidä sinusta ja jotka arvostelevat tekemiäsi päätöksiä. Sinun tehtäväsi ei kuitenkaan ole miellyttää muita ihmisiä: ole rohkea ja elä omien arvojesi mukaisesti, myös silloin kun se tarkoittaa mahdollisesti epämukavaan tilanteeseen itsensä laittamista.

3. Epäonnistumiset ovat osa menestystä

Epäonnistumiset eivät ole mukavia, mutta itsensä ruoskiminen ei edesauta asiaa yhtään sen enempää. Aina kun kaadut matkallasi menestykseen, se työntää sinut äärirajoillesi ja tekee sinusta vahvemman. Muista siis, että jokainen epäonnistuminen on mahdollisuus kasvaa vahvemmaksi ja paremmaksi!

4. Pystyn tekemään ainoastaan parhaani

Täydellisyyden vaatiminen itseltään tekee sinulle enemmän huonoa kuin hyvää. Olitpa sitten työhaastattelussa tai toivot viimeinkin ylennystä, ei negatiiviselle painostukselle ole tilaa näissä kuvioissa. Kun annat itsellesi saumaa suoriutua niin hyvin kuin pystyt, voit suoriutua huomattavasti paremmin kuin suuren painostuksen alaisena.

5. Tämä ei tule vaikuttamaan tulevaisuuteeni niin paljon mitä luulen

Pidä tämänhetkiset ongelmat perspektiivissä: ne eivät todennäköisesti vaikuta tulevaisuuteesi samalla tavalla, kuin mitä luulet niiden vaikuttavan. Se henkinen kipu ja ahdistus mitä koet tällä hetkellä ei todennäköisesti seuraa sinua viiden vuoden päähän. Monet tärkeät ja välttämättömät päätökset elämässä eivät siis tuo niitä hetkellisiä tunteita mukanaan, vaan ne jäävät yleensä siihen hetkeen, missä päätös on tehty.

6. Olen vahvempi mitä luulen

Läheisen menetys voi olla todella vaikea asia käsitellä. Saatat ajatella, ettet pääse koskaan asiasta yli tai ole enää koskaan onnellinen. Tämä ajatusmaailma tekee kuitenkin olostasi vielä huonomman. 

Jos käännät asian oikeaan perspektiiviin ja ajattelet olevasi vahvempi mitä luulet olevasi, voit pystyä käsittelemään asioita hieman paremmin. Tätä ajatusmaailmaa onkin hyvä työstää jo ennen tilannetta, missä sitä oikeasti tarvitsee.

7. Pystyn elämään epämukavan olon kanssa

Omalla mukavuusalueellaan pysytteleminen voi tuntua todella houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta vaikeiden aikojen läpi puskeminen vaatii yleensä asioiden tekemistä. Sinun tulee tehdä jotain normaalista poikkeavaa ja käsitellä pelon, häpeän ja pettymyksen tunteita. Nämä tunteet eivät kuitenkaan tapa sinua, vaikka ne ajatuksena pelottaisivat.

Mene rohkeasti näitä tunteita vastaan ja samalla keräät itsevarmuutta, jonka avulla opit elämään myös hieman epämukavampienkin asioiden läsnäollessa.

8. Pystyn kontrolloimaan tunteitani

Muiden ihmisten syytteleminen ei yleisesti auta omaa tilannetta. Jos kuitenkin tiedostat pystyväsi kontrolloimaan omia tunteitasi ja käyttäytymistäsi, se voi auttaa sinua saamaan kaiken hyvän irti myös niistäkin tilanteista, jotka eivät ole sinulle otollisia. Näin pystyt tekemään positiivisia muutoksia elämässäsi.

9. Osaan nousta maasta aina uudelleen ja uudelleen

Katso taaksepäin niitä aikoja, jolloin olet ollut rikki ja pohjalla. Näiden aiempien vastoinkäymisten muisteleminen ja käsitteleminen voi auttaa sinua saamaan voimia tämänhetkisten ongelmien käsittelyyn.

Lue myös: Stressaatko tiedostamattasi? 5 fyysistä oiretta, jotka kertovat

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat