Kuva: Fotolia

Treenaatko kovaa, mutta tuloksia ei näy? Personal trainer kertoo yllättävän ja yleisen syyn

08.01.2016 09:55 - Anniina Ojutkangas

Illat kuluu salilla tai lenkkipolulla, mutta tuloksia ei näy peilissä. Syy voi löytyä ruokavaliosta.

Vuoden alku on ruuhkaisinta aikaa kuntosaleilla, kun monet tekevät ryhtiliikkeen ja päättävät aloittaa uuden elämän. Treenataan kovaa ja usein, mutta innostus lopahtaa kun konkreettisia tuloksia ei ala näkyä. Vika saattaakin olla siinä, mitä laittaa kurkusta alas. Ruokavalio on avain tuloksiin, oli kyseessä sitten painonpudotus tai kropan trimmaus.

FitFarmin Personal Trainer Sini Lehtonen vinkkaa, kuinka tulisi syödä saadakseen treenin näkymään kropassa.

Syö riittävästi ja säännöllisesti

Polttaakseen rasvaa ja kasvattaakseen lihaksia kroppa tarvitsee polttoaineeksi laadukasta ravintoa. Etenkin naiset syövät helposti liian vähän treenimäärään nähden. Jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä, tulisi kuntoilijan syödä noin kolmen-neljän tunnin välein niin, että päivään mahtuu viitisen ateriaa.

- Ruokailurytmi kannattaa suunnitella treeniaikataulujen mukaan, ja päivän hiilihydraattipitoisin ateria kannattaa nauttia treenin jälkeen, Sini Lehtonen kertoo.

Ennen treeniä on siis suositeltavaa nauttia kevyempi välipala. Täydennä ateriarytmiäsi proteiinipitoisilla välipaloilla pääaterioiden lisäksi, Kun ateriavälit eivät kasva liian pitkiksi, houkutus epäterveellisiin herkkuihin ei pääse kasvamaan liian suureksi.

Paljonko on sopivasti proteiinia?

Ilman proteiinia lihakset eivät kasva, ja treeni menee hukkaan. Proteiinit koostuvat aminohapoista, jotka ovat välttämättömiä lihasten rakennusaineita. Treenin aikana kannattaa nauttia aminohappopitoista urheilujuomaa ja heti treenin päätteeksi on hyvä ottaa palautusjuoma.

Ajaako lämmin ateria heti treenin jälkeen saman asian?

- Palautusjuoma on parempi vaihtoehto kuin ateria, sillä juomassa proteiinit ovat valmiiksi pilkottuja ja imeytyminen alkaa heti, Lehtonen neuvoo.

Palautusjuoma ei kuitenkaan korvaa lämmintä ateriaa, ja sellainen kannattaa syödä viimeistään puolentoista tunnin kuluttua treenin päättymisestä.

Kun huolehdit, että saat proteiinia kaikilla päivän aterioilla noin 20 grammaa, eli esimerkiksi raejuustopurkillisen tai pienehkö broilerin rintafileen verran, et tarvitse lisäksi muita proteiinivalmisteita treenin aikana nautittavien juomien lisäksi.

Älä unohda rasvoja ja hiilihydraatteja

Moni kuntoilija jättää rasvan minimiin alkaessaan kuntoilla. Se ei ole fiksua, sillä hyvät rasvat, joita saa mm. oliiviöljystä ja pähkinöistä, ovat ihmiselle välttämättömiä rakennusaineita. Sen lisäksi että ne toimivat treenaajalle terveellisenä energianlähteenä, ne säätelevät hormonitoimintaa ja vaikuttavat vitamiinien imeytymiseen.

Myös hiilihydraatit ovat treenaajalle erittäin tärkeitä ravintoaineita.

- Kun valitset lautasellesi pitkäkestoisia hiilihydraatteja kuten kokojyväpastaa tai ruisleipää, verensokeri pysyy tasaisena pidempään, sanoo Lehtonen.

Hiilihydraatit ovat tärkeitä niin painonpudottajalle kuin muillekin treenaajille, koska ne nopeuttavat kropan palautumista ja antavat energiaa treeniin.

Millainen on hyvä ateriarytmi? Esimerkiksi tällainen, Sini Lehtonen opastaa.


AAMIAINEN KLO 7

Kaurapuuroa, raejuustoa, kookosöljyä ja marjoja.


LOUNAS KLO 12

Riisiä, pastaa tai perunaa

Vähärasvaista lihaa kuten broileria tai kalaa TAI tofua

Salaattia

Oliiviöljyä


VÄLIPALA ENNEN TREENIÄ KLO 15

Valkuaismunakas, kasviksia ja yrttejä

Hedelmä


PÄIVÄLLINEN KLO 18-19

Riisiä, pastaa tai perunaa

Vähärasvaista lihaa kuten broileri tai kalaa TAI tofua

Täysjyväruisleipää

Salaattia


ILTAPALA KLO 21

Rahkapohjainen marjasmoothie + pähkinöitä


Tuloksia halutessa ruokavalion merkitys on yllättävän suuri, jopa 80 prosenttia, treenin osuuden ollessa vain 20 prosenttia. Ravinnolla on siis todella suuri merkitys siihen, miten treenaus näkyy kropassa. 


Muista siis katsoa peilin lisäksi myös lautaselle!

Kilpailut

Uusimmat