Kuva: Fotolia

Turvonnut, stressaantunut vai pömppö - katso, mikä on vatsatyyppisi ja miten muokkaat sitä helposti

06.10.2015 16:15 - Rea Tallgren

Vatsan ulkomuoto voi paljastaa ihmisen elintavoista paljon. Siitä voi myös päätellä, mitä kannattaisi kenties tehdä toisin viettääkseen terveellisempää elämää. 

Most Happy -sivusto on listannut yleisimpiä vatsanmuotoja selkein kuvin. Kuvien alla sivusto selittää, mitä millainenkin vatsa kantajastaan helposti kertoo. Sivustolla neuvotaan myös, miten vatsan muotoa saisi muutettua helpoiten.

1. Vararengas 

Tällainen vatsa menee usein sivusta katsottuna navan kohdalta sisään, mutta sekä navan ylä- että alapuolella vatsa jälleen pyöristyy. Tällainen vatsa on yleinen ihmisillä, jotka tekevät toimistotyötä tai jostain muusta syystä istuvat paljon päivittäin. Helpoimmat tavat muokata tällaista vatsaa ovat alkoholin jättäminen, sekä huolehtiminen siitä, että liikuntaa saa tarpeeksi. Lisäksi kannattaa tarkkailla, kuinka paljon sokeria oma ruokavalio sisältää ja korvata sitä mahdollisuuksien mukaan tuoreilla ruoka-aineilla. 

2. Stressimaha

Stressimaha pullottaa, varsinkin alavatsasta. Usein tällainen maha on seurausta liiasta kofeiinin juonnista, aterioiden väliin jättämisestä sekä roskaruuan syömisestä. Stressimahaa kantavien kannattaisi lisätä dieettiinsä magnesiumia ja pitää huoli siitä, että he syövät tarpeeksi usein. Sopiviksi liikuntamuodoiksi sopivat esimerkiksi stressiäkin lieventävä jooga, sekä kävely. Stressimahaisten on tärkeää huolehtia myös tarpeeksi pitkistä yöunista.

3. Alapömppö 

Tällainen vatsa on yleinen naisilla, joilla on todella vaativa ura. He saattavat urheilla, mutta eivät vaihda ohjelmaansa tarpeeksi usein eivätkä liikkeet täten kohdistu koko kroppaan. Heillä saattaa myös olla alaselän kipuja. Alapömpön kimppuun kannattaa käydä juomalla tarpeeksi vettä sekä lisäämällä ruokavalioon vihanneksia ja proteiinia. Myös selkälihasliikkeet kannattaa ottaa osaksi päivittäisiä rutiineja. 

4. Turvonnut pallomaha

Tällainen maha saattaa olla aamulla litteä, mutta mitä pidemmälle päivä joutuu, sitä isommaksi vatsa pullistuu. Usein tällaisen vatsan kantajat syövät samanlaisia ruokia päivästä toiseen. Ensimmäinen neuvo turvonneen pallomahan taltuttamiseen on pitää huoli siitä, että vettä tulee juotua tarpeeksi paljon. Lisäksi vähägluteeninen ruokavalio saattaa auttaa vatsan saamisessa kuntoon. Kannattaa myös huolehtia siitä, että syö tarpeeksi paljon tuoreita ruoka-aineita ja lisätä kenties dieettiinsä myös lisäravinteita. Pallomahan kantajilla aamiainen on päivän tärkein ateria ja silloin kannattaakin syödä terveellisesti ja hyvin. 

5. Mammamaha

Mammamaha löytyy useimmilta naisilta, jotka ovat hiljattain synnyttäneet. Vauva-ajasta kannattaa nauttia täysin rinnoin, murehtimatta omasta ulkomuodostaan. Vatsan palautumiseen voi vaikuttaa pienin keinoin. Kannattaa pyrkiä ottamaan pieniä torkkuja, mikäli vauva sen sallii. Lisäksi kannattaa nauttia päivittäin kalaöljyjä ja esimerkiksi pähkinöitä kohtuudella. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa puolestaan venytellä. 


Jos et ole täysin varma, mikä kyseisistä vatsoista itseltäsi löytyy, käy katsomassa niitä havainnoillistavat kuvat tästä


Lue myös: Eikö vatsa toimi? 12 keinoa auttavat

Lähde: Most Happy


Kilpailut

Uusimmat