Kuva: Fotolia

Yhdeksän askelta aamuihmiseksi

02.01.2016 12:15 - Emma Ylistalo

Vaikka ei sitä heti uskoisikaan, sinustakin on aamuihmiseksi. Ohjeiden avulla saat itsesi tehokkaaksi heti aamusta.

Tutkimusten mukaan aamuihmiset ovat tehokkaampia töissänsä ja ansaitsevat enemmän palkkaa. Olisiko tässä tarpeeksi hyvät syyt alkaa aamuihmiseksi. Onneksi se onnistuu helposti alla olevien yhdeksän kohdan avulla.

1. Jätä Facebook illalla

Aamuihmiseksi tuleminen alkaa jo illalla makuuhuoneessasi ilman puhelintasi. Jos katsot puhelimesi tai tietokoneesi ruutua liian lähellä nukkumaanmenoa, aivosi hidastavat unihormoni melatoniinin tuotantoa. Puhelinta ei siis kannata selailla ainakaan tuntiin ennen kuin yrittää saada unta.

2. Ota nukkumiselle tarpeeksi aikaa

Vaikka usein sanotaan, että ideaalinen aika unta on kahdeksan tuntia yössä, totuus on kuitenkin se, että unentarve on yksilöllinen. Kun opit oman unentarpeesi, mene tarpeeksi ajoissa nukkumaan jos mielit aikaisin hereille.

3. Anna tavalle 21 päivää aikaa

Kun olet oppinut tarvitsemasi unimäärän, pysy siinä tuntimäärässä joka yö. Uuden tavan luomiseen tarvitaan yleensä 21 päivää, joten muutamassa viikossa kehosi tottuu tähän.

4. Kokeile erilaista torkuttamista

Pari ensimmäistä aamua tulevat olemaan vaikeita. Voit kuitenkin yrittää mielenkiintoista tapaa. Kun herätyskellosi soi, paina torkkunappia. Älä kuitenkaan nuku, vaan ajattele, että sinun täytyy nousta ylös yhden torkun ajaksi. Kävele ympäriinsä kotonasi, siisti paikkoja tai tee mitä tahansa mikä pitää sinut hereillä. Kun herätyskellosi soi uudestaan, olet luultavasti jo sen verran hereillä, ettet edes halua takaisin sänkyyn.

5. Venyttele

Ennen kuin teet mitään muuta, laita kehosi liikkeelle ja veri virtaamaan. Nopeat aamuvenytykset antavat koko päivälle uudenlaisen vireen. Voit myös tehdä muutaman joogaliikkeen aamulla saadaksesi kehosi lempeästi hereille.

6. Täytä huoneesi valolla

Heti venyteltyäsi sytytä kaikki valot huoneeseen tai avaa verhot. Huoneeseen tuleva valo viestittää aivoillesi, että et voi enää mennä takaisin peiton alle.

7. Huijaa itsesi haluamaan olla hereillä

Takaisin nukkumaan haluaa yleensä aivan ensimmäisten minuuttien jälkeen herätyksestä. Tämän takia sinun kannattaa ottaa tavaksi pitää ajatuksesi poissa siitä, kuinka mukava sänkysi on. Venyttele, nouse keittämään kahvia ja pese hampaat. Kun olemme tehneet nämä pienet ja helpot rutiinit, olemme jo sen verran hereillä, että haluamme olla tehokkaita, emmekä mennä takaisin nukkumaan.

8. Treenaa aamuisin

Jos vain mahdollista, yritä sisällyttää urheileminen aamurutiineihisi. Aikainen hikoiluhetki on hyväksi useammastakin syystä. Ihmiset jotka treenavat aamuisin pysyvät todennäköisemmin tässä rutiinissa. Sen lisäksi se on välitön energialisä, eikä sinun tarvitse miettiä salille lähtemistä enää töiden jälkeen.

9. Muista aamupala

Aamupala on tunnetusti päivän tärkein ateria. Aloittaaksesi siis päiväsi hyvin, syö terveellinen aamupala. Se pitää sinut virkeänä monta tuntia.


Lue myös: Työteho huippuunsa heti aamusta? ”Sivunkääntäjä”-tekniikalla motivoit itsesi hommiin

Lähde: Pure Wow

Kilpailut

Uusimmat