Kuva: AllOverPress

Hämmentävä väite: Pieru tai röyhtäys voi pian paljastaa rikollisen

19.04.2016 19:30 - Joose Koskiranta

Ne bakteerit ja hiukkaset, jotka ihminen lähettää ilmaan, ovat kaikilla erilaisia. Tulevaisuudessa niitä voi käyttää todistusaineistona esimerkiksi rikoksessa, kertoo tutkijat.

"Olit todistetusti murhapaikalla, sillä röyhtäsit uhrin välittömässä läheisyydessä. Sinut tuomitaan kymmenen vuoden vankeustuomioon."

Ylläoleva sitaatti kuulostaa enemmän koomiselta rikossarjalta kuin oikean elämän tapahtumalta. Se voi kuitenkin pian olla totta, Oregonin yliopiston tutkijat kertovat.

Tutkijat ovat todenneet, että niin sanottu mikrobipilvi, jota jokainen ihminen erittää, on yksilöllinen. Se tarkoittaa siis sitä, että pitkällä tähtäimellä sitä voi käyttää todistusaineistona muun muassa rikoksessa.

- Meidän saamamme tulokset vahvistavat, että huoneen ilmassa on mikribisiä eroja riippuen siitä, onko siellä ihmisiä vai ei. Tulokset näyttävät myös ensi kertaa sen, että jokaisella ihmisellä on henkilökohtainen mikrobipilvi, tutkijat kertovat tiedelehti PeerJ:n mukaan.

Tutkimuksissa käytettiin 11 tutkimushenkilöä, jotka oleskelivat erikoisvalmistetuissa, steriileissä painekammioissa jopa neljän tunnin ajan.

Sen jälkeen painekammion ilma kerättiin ja analysoitiin.

Ensimmäiset tutkimukset näyttivät suuren eron oliko kammioissa ihmisiä vai ei. Ero suureni, mitä pidemmän aikaa henkilöt olivat kammioissa. 

Lisäksi tutkimukset todistivat, että ilmassa oli suuria eroja riippuen siitä, kuka kammiossa oli ollut. Ihmisillä on siis yksilöllinen mikrobimerkki.

Tutkimusjohtaja James Meadow ja hänen kollegansa toivovat, että tutkimuksen tulokset voivat tulevaisuudessa auttaa muun muassa rikollisten selvittämisessä - oli se sitten pierun, röyhtäyksen tai aivastuksen avustuksella.

Lue myös: Roskaruokahimo iski pahasti: Mies murtautui yöllä pikaruokaravintolaan valmistaakseen hampurilaisen

Lähde: EkstraBladet

Kilpailut

Uusimmat