Kuva: Shutterstock

Uudet persoonallisuustyypit julki - Oletko roolimalli, pidättyväinen, itsekeskeinen vai keskiverto?

18.09.2018 18:45 - Erica Alaluusua

Tutkimuksen mukaan ihmiset voidaan jakaa neljään eri persoonallisuustyyppiin.

Northwesternin Yliopisto julkaisi eilen tutkimuksensa, jossa se selvitti, voitaisiinko persoonallisuustyypit jaotella uudelleen. Tutkimukseen osallistui 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka vapaaehtoisesti ovat vastanneet internetin välityksellä kyselyihin, joita vastaan he saivat palautetta omasta persoonallisuudestaan. Kyselyissä kysymyksiä oli vähintään 44 ja parhaimmillaan jopa 300.

Tuloksien perusteella ihmiset voidaan jaotella neljään eri persoonallisuustyyppiin, jotka ovat pidättyväinen, roolimalli, itsekeskeinen ja keskiverto. Persoonallisuustyypit perustuvat viiteen yleisesti hyväksyttyyn perusominaisuuteen, jotka on selitetty tarkemmin alla.

Avoimuus: Taipumus arvostaa uutta taidetta, ideoita, tunteita ja käyttäytymistä.

Ekstroverttiys: Taipumus puhelaisuuteen, sosiaalisuuteen ja seurassa viihtymiseen. Taipumus olla dominoivassa roolissa.

Neuroottisuus: Taipumus kokea toistuvasti negatiivisia tunteita, kuten viha, huoli ja suru, sekä taipumus olla herkkä ihmissuhteissa.

Sovinnollisuus: Taipumus olla samaa mieltä ja tulla toimeen muiden kanssa, sen sijaan että omaksuu vain omat mielipiteensä ja valintansa.

Tunnollisuus: Taipumus olla huolellinen ja täsmällinen, sekä taipumus noudattaa sääntöjä ja työskennellä paljon.

Näiden avulla jaotellut persoonallisuustyypit löydät kuvauksineen alta.

Keskiverto

Keskiverron persoonallisuustyypin omaavilla on paljon neuroottisuudelle ominaisia piirteitä ja he ovat ulospäinsuuntautuneita. Sen sijaan he eivät ole kovin avoimia. Nimensä mukaisesti yleisin persoonallisuustyyppi.

Pidättyväinen

Pidättyväinen ihmistyyppi on emotionaalisesti vakaa, muttei erityisen avoin tai koe negatiivisia tuntemuksia voimakkaasti. Tämä persoonallisuustyyppi ei ole erityisen ulospäinsuuntautunut, mutta on kuitenkin miellyttävä ja tunnollinen.

Itsekeskeinen

Itsekeskeinen persoonallisuustyyppi on todella ekstrovertti, mutta keskivertoa vähemmän avoin, sovitteleva tai tunnollinen. Neuroottisuuden määrä lähentelee keskivertoa.

Roolimalli

Ei omaa lainkaan neuroottisuudelle ominaisia piirteitä, vaan on sen sijaan hyvin avoin, tunnollinen, ulospäinsuuntautunut ja sovinnollinen.

Lue myös: Selvitä persoonallisuustyyppisi testillä: Oletko rento flegmaatikko vai dynaaminen koleerikko?

Lähde: Northwesternin Yliopisto

Kilpailut

Uusimmat