Kuva: Shutterstock

80 prosenttia nuorista kokenut häirintää töissä - alat, joissa se on yleisintä

02.05.2024 14:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Palvelualojen ammattiliitto PAMin teettämän kyselyn mukaan

Palvelualojen ammattiliitto PAMin teettämän kyselyn mukaan 25-vuotiaista ja sitä nuoremmista jopa 80 prosenttia on kohdannut viimeisen vuoden aikana häirintää asiakkaan taholta. Hiukan useammin sitä koetaan osa-aikaisissa töissä.

Tulosten mukaan useimmiten häirinnän kohteeksi joudutaan kaupan alalla sekä turvallisuusalalla. Matkailu-, -ravintola-, ja vapaa-ajan palveluissa häirintä on myös yleistä.

– Kaikenlainen häirintä on tuomittava ja kiellettävä. Häirinnän kokeminen on merkittävä terveysriski, joka lisää työstressiä, heikentää työn iloa ja voi johtaa pitkäaikaisiin seurauksiin. Me uskomme, että on kaikkien velvollisuus varmistaa nuorille turvallinen ja terveellinen työympäristö. Tässä tarvitaan sekä työnantajien että asiakkaiden aktiivista osallistumista, PAMin työympäristöasiantuntija Erika Kähärä kertoo tiedotteessa.

Huolestuttavan moni, eli yli puolet vastanneista kertoi kokeneensa myös seksuaalista häirintää. Se ilmenee sanoina, eleinä ja fyysisenä kosketteluna.

– Jokainen nuori, joka työskentelee tällä alalla, on jonkun lapsi ja jonkun rakas. Meidän on syytä miettiä, millaiselta tuntuisi, jos joku läheisemme kohtaisi seksuaalista häirintää ja koskettelua työympäristössä, joka pitäisi olla paikka positiivisille kokemuksille ja uuden oppimiselle? Kähärä haastaa pohtimaan.

Kähärä kehottaa vanhempia keskustelemaan häirinnästä lasten kanssa ja rohkaisemaan heitä ilmoittamaan kohtaamastaan epäasiallisesta kohtelusta. 

– Vetoan vanhempiin: keskustelkaa nuortenne kanssa työpaikalla mahdollisesti tapahtuvasta häirinnästä. Selittäkää, että mikään törkeä käytös ei ole hyväksyttävää ja kaikista väärinkäytöksistä tulee ilmoittaa esihenkilölle, luottamusmiehelle tai työsuojeluvaltuutetulle. Nuoret jättävät valitettavan usein kertomatta kielteiset kokemuksensa, mikä estää niihin puuttumisen työpaikoilla, Kähärä toteaa.

Lue myös: Tutkimus: 9/10 suomalaisnaisesta on kokenut seksuaalista häirintää - silti kukaan ei tunne tekijöitä

Lähde: PAM

Kilpailut

Uusimmat