Unohtuiko saunakiuas? Löytötavaratoimistoihin päätyy mitä omituisempaa tavaraa

10.02.2012 20:46 -

Löytötavarapisteeseen on lapasten, villatakkien ja sateenvarjojen sekaan päätynyt myös saunakiuas. Mutta mitä hukkaavatkaan turistit?  

Toimitusjohtaja Hannu Heiskanen Suomen Löytötavarapisteestä kertoo suuren osan tavaroista tulevan keskustan ravintoloista ja yökerhoista, sekä Kampin keskuksesta ja kaukoliikenteen busseista. Bussiasemalle ja linja-autoihin unohtuu pääasiassa matkapuhelimia, lompakoita sekä reppuja, baarin narikkaan jää puolestaan usein vaatteita.

Tavara on virallisesti löytötavara, kun se ylittää arvoltaan kaksikymmentä euroa tai sillä katsotaan olevan omistajalleen riittävästi tunnearvoa. Löytötavaralain mukaan virallisia löytötavaroita on säilytettävä vähintään kolme kuukautta. Kampin Löytötavarapiste säilyttää kuitenkin yleensä kaikkia tavaroita mahdollisimman pitkään mikäli säilytystilaa riittää.

Yhdeksi erikoisimmista löydöistä Heiskanen mainitsee saunakiukaan. Kiuas unohtui omistajaltaan Kampin kaukoliikenteen terminaalin odotustilaan. Kiuasta säilytettiin määrätyt kolme kuukautta, mutta sitä ei koskaan tultu noutamaan.

- Oletettavasti joku on ostanut kiukaan tarkoituksenaan viedä se mökille. Jostakin tuntemattomasta syystä kiuas kuitenkin jätettiin odotustilaan, Heiskanen sanoo.

Arvokkaimmiksi tavaroiksi Heiskanen ilmoittaa lompakot ja matkapuhelimet, jotka yleensä löytävät omistajansa. Rahaa täynnä olevat lompakot ovat yleensä turistien jäljiltä unohtuneet terminaaliin.

- Arvokkaimpia ovat rahallisesti tietenkin lompakot, joissa on rahaa. On ollut kolmekin tuhatta euroa tai vastaavaa sisällä. Pääasiassa ne ovat olleet ulkomaalaisten henkilöiden.

Tunnearvoltaan kalleimpia ovat puolestaan päiväkirjat ja valokuva-albumit.

Poikkeuksena toimiston itse säilyttämiin tavaroihin ovat lupa-asiakirjat, jotka viedään poliisille. Esimerkiksi passia, ajokorttia tai metsästyslupaa kannattaa kysellä löytötavaratoimiston sijaan poliisiasemalta. Noutomaksuksi toimisto saa ottaa viisi prosenttia tavaran käyvästä arvosta, muu rahoitus toiminnalle tulee löytöjen tiedusteluun tarkoitetusta maksullisesta puhelinlinjasta.

Noutamattomat löytötavarat jäävät Löytötavarapisteen omaisuudeksi. Virallisista, eli arvokkaammista löytötavaroista, noudetaan Heiskasen mukaan 80 prosenttia, kun taas arvottomimmista tavaroista, kuten hansikkaista, kotiin löytää vain joka viides.

Kilpailut

Uusimmat