Vedellä täytetty muovipussi karkottaa kärpäset - totta vai tarua?

18.06.2012 18:15 - Senni Loikala

Vanhan uskomuksen mukaan kärpäset pysyvät kaukana ohuesta, vedellä täytetystä muovipussista. Monet pitävät tätä kuitenkin humpuukina.  

Kesäaikaan etenkin kärpäset pörisevät ärsyttävästi ruoka-annoksen kimpussa juuri, kun on alkamassa syömään. Valitettavasti nuo pikku paholaiset ovat saattaneet hetkeä aikaisemmin imeä kärsillään läheisen koirapuiston jätöksiä, joten ne saattavat myös kantaa sairauksia.

Karkottaakseen kärpäset ja muut hyönteiset pois surisemasta, jotkut ripustavat ovenkahvaan tai mihin tahansa koukkuun ohuen, läpinäkyvän ja vedellä täytetyn muovipussin. Onko täysin sinisilmäistä uskoa, että vesipussi todella pitäisi sitkeät kärpäset loitolla? Tässä argumentit puolesta ja vastaan:

KYLLÄ TOIMII. Pussitempun toimivuutta kannattavat selittävät toiminnan tehoa muun muassa valon taittumisella. Kun valo osuu vesipussin pintaan, valon suunta ja nopeus muuttuvat. Valotaitokset selittävät myös ihmisten kokemat optiset harhat.

Yleensä kärpäsillä on silmäpari, joista molemmissa on 3000-6000 pienen pientä silmää. Tämä silmämeri avaa kärpäsen näkökenttään maiseman, joka muistuttaa mosaiikkista palapeliä. Kun sen herkät silmät havaitsevat taittunutta valoa, kärpänen "hämmentyy" siitä ja lentää pois.

EI VOI TOIMIA. Epäilijät perustelevat kielteistä kantaansa sillä, että kyseessä on vain lumeratkaisu kärpäsongelmaan. Vedellä täytetyn muovipussin vaikutusta kärpäsiin ei ole tutkittu, joten toiset pitävät tempun tuomia etuja täysin tekaistuina.

Koska kesä ja kärpäset ovat taas täällä, voi jokainen nyt itse testata tätä temppua ja sen toimivuutta.

Lähde: How Stuff Works

Kilpailut

Uusimmat