Unohtakaa olympiapettymykset - onko tämä Suomen urheilun seuraava ylpeyden aihe?

12.08.2012 10:15 -

Helsinki Roller Derby ry:n PR-edustaja ja Leeloo Dallas -nimellä pelaava Jonna Ojala, 26, kertoi Voicelle lajin realiteeteista ja tulevaisuudennäkymistä.

Roller Derby on naisten kontaktilaji. Vaikka laji onkin Suomessa uusi, ovat suomalaiset naiset jo ottaneet paikkansa lajin maailmankartalla. Viime vuonna Torontossa järjestetyissä MM-kisoissa suomitytöt sijoittuivat viidensiksi ja seuraavaksi mitellään ensi kertaa järjestettävissä EM-kisoissa tänä syksynä.

Roller derby -matsissa on kaksi viisihenkistä joukkuetta ja ottelu koostuu kahdesta puolituntisesta jaksosta, jotka jakautuvat kahden minuutin eriin. Joukkueet luistelevat ovaalilla radalla tiiviissä ryhmässä ja pelaajat ovat joko jammereita ja blokkereita. Jammerit tekevät pisteet ja blokkerit estävät ja auttavat omaa jammeria.



- Meitä aletaan pikkuhiljaa ottamaan vakavasti urheilijoina. Tulevaisuudessa toivoisin, että saataisiin oma halli. Mutta oli jo hieno juttu, että saatiin maalata Pasilan harjoittelupaikan lattiaan derbyrata, Ojala (kuvassa) kertoo.

Edustusjoukkue HRD All Star Ninja Turtles pukeutuu nimensä mukaisesti kilppareiden tunnusomaiseen vihreään. Joukkue käy pelaamassa lähinnä ulkomailla muita tiimejä vastaan. Viimeksi Ojala oli pelaamassa Englannissa Leicesterissä ja voittohan sieltä tuli.



Lajin harrastaminen on Ojalan mukaan hauskaa, mutta vaatii erittäin kovaa kuntoa. Ojala harjoittelee nelisen kertaa viikossa ja harjoitukset voivat venyä jopa neljän tunnin pituisisksi. Niiden jälkeen on aivan kuitti.

- Olen harrastanut paljon urheilua aikaisemmin, mutta en koskaan mitään näin rankkaa, Ojala naurahtaa. - Kaikkensa treeneissä antaa. Hiki virtaa ja naisten pukkari ei haise ruusuille.

Ojalan mukaan laji on vahvassa nousussa ja uusia joukkueita putkahtelee ympäri Suomea ja maailmaa jatkuvasti. HRD liigassa on tällä hetkellä 80 jäsentä. Ojala itse on pelannut puolitoista vuotta.



Lajista kiinnostuneet voivat osallistua Freshmeat-karsintoihin, jotka HRD järjestää kaksi kertaa vuodessa. Ojalan mukaan aloitteleviin seuroihin on helpompi päästä mukaan, sillä niissä ei välttämättä järjestetä karsintoja ollenkaan. Aloittelijalta vaaditaan yli kaiken joukkuehenkeä.

- Meidän pelaajat on kaikenpituisia, -painoisia ja -ikäisiä. Millään ulkonäköseikoilla ei ole väliä, kunhan joukkuehenkeä löytyy. Vaikka treenit ovat pitkiä, en koskaan vilkuile kelloa. Hauskaa on vaikka tehdäänkin täysillä.

Ikäraja derbyn harrastamiselle on 18. Suurin osa pelaajista on Ojalan mukaan 20 - 30 vuotiaita, mutta vanhempiakin pelaajia löytyy.

HRD:n naisten peliä pääsee seuraavaksi seuraamaan Suomen maankamaralla 8. päivä ensi kuuta, kun All Star Ninja Turtles ottelee Leeds Roller Dollseja ja Queen's B's -joukkuetta vastaan Turku Dirty River Roller Grrrls.

Berliinissä kisataan marraskuun 16.-18. päivä Euroopan mestaruudesta.

Kilpailut

Uusimmat