Herättääkö koirasi sinut liian aikaisin? Vinkit uuteen rytmiin

29.10.2012 10:45 - Eeva Rajala

Kelloja on nyt siirretty normaali- eli talviaikaan ja ihmiset saavat nautiskella tunnin pitemmistä yöunista. Koiranomistajilla asia ei välttämättä ole näin. 

Useimmat koirat tottuvat uuteen rytmiin muutamassa päivässä, mutta jotkut yksilöt jatkavat omistajansa herättämistä vanhaan tuttuun aikaan vielä viikkoja. Voi olla myös niin, että koira herää aina hyvin aikaisin ja vaeltelee jo hyvissä ajoin kynsiensä kanssa huoneesta toiseen ennen kuin herätyskellosi hälyttää.

Huffington Post keräsi eläinlääkäri Marty Beckeriltä vinkkejä koiranomistajille, miten selvitä aikaisin heräävästä koirasta ja toisaalta miten saada koira ymmärtämään uuden rytmin.

Vie koiraasi kunnon lenkille - älä vain pissata
Terve koira voidaan totuttaa uuteen rytmiin hiljalleen. Kannattaa myös lisätä hieman koiran liikuntaa - riippuen tietysti eri rotujen tarpeista. Suurin osa koirista ei saa tarpeeksi liikunta päivän aikana, kuten eivät myöskään saa koirien omistajatkaan. Monet koirat tarvitsevat puolen tunnin kunnon sykettä nostavan lenkin päivittäin. Ne, jotka eivät pääse lenkille, eivät välttämättä nuku kovinkaan sikeästi öisin ja heräävät helpostikin herättämään muut.

Totuta koira myöhempään ruoka-aikaan
Kelloja siirrettäessä koiran ruoka-aikoja kannattaa myös siirtää eteenpäin 15 minuuttia kerrallaan. Pysy uudessa ajassa muutama päivä ja muuta aikaa taas 15 minuutilla siihen asti, että koirasi syö joka aamu, päivä ja ilta tuntia myöhemmin.

Älä huomioi koiraasi liian aikaisin aamulla
Tämä on kenties vaikein muutos: yritä olla huomioimatta koiraasi, jos hän herättää sinut liian aikaisin. Monesti koiranomistajat voivat syyttää vain itseään siitä, että koira oppii tietyille tavoille. Kun jätät vinkuvan, inisevän ja haukkuvan koiran huomiotta, opetat hänelle, ettei aamupalan tai aamulenkin kinuaminen auta.

Muista, että olet pomo. Koiran ei koskaan pidä antaa päättää, milloin annat hänelle ruokaa. Sama juttu toimii, kun hän kinuaa jotain muuta, esimerkiksi ulos pääsyä. Vältä koirasi palkitsemista asioista, joita et halua hänen tekevän. Jos annat periksi kerrankin, harmia koituu tulevaisuudessa.

Pentu ja koiravanhus määräävät
Jos perheessäsi on koiranpentu, pennun ulos pyytämistä pitää kuunnella. Olkoon aika mikä tahansa. Pennut kun eivät osaa vielä täydellisesti pidättää hätäänsä kuten terve aikuinen koira. Kun pentua opettaa sisäsiistiksi, pitää kuunnella, milloin pentu haluaa ulos tarpeilleen. Koira voi haluta ulos keskiyöllä ja seuraavan kerran aamuneljältä. Muista kehua pentua, kun hän vihdoin tekee tarpeensa.

Sama juttu pätee vanhan koiran kanssa. Sille pitää antaa hieman niin sanottuja erivapauksia. Kuten vanhemmille ihmisillekin saattaa käydä, vanhemmat koiratkaan eivät välttämättä pärjää koko yötä ilman pissataukoa. Asiasta kannattaa keskustella myös oman eläinlääkärin kanssa.

Muista myös, että jos koirasi juomistavat ja virtsaaminen muuttuvat radikaalisti, voi se olla merkki jonkinlaisesta sairaudesta, olkoon koira sitten minkä ikäinen tahansa. Jos siis koirasi halut lähteä ulos muuttuvat yllättäen, keskustele asiasta eläinlääkärin kanssa.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat