Tutkijat selvittivät, kuinka korvamadoista pääsee eroon

27.03.2013 14:15 - Katariina Näreaho

Korvamadot, eli raivostuttavuuteen asti päässä soivat kappaleet, on joskus mahdoton saada pois päästä. Nyt tiedemiehet kuitenkin uskovat löytäneensä keinon siihen, kuinka luupilla korvissa soivat biisit saa katoamaan.

Amerikkalaisessa yliopistossa tehty tutkimus kertoo, että paras tapa saada biisi pois päästä on ratkoa monimutkaisia anagrammeja. Anagrammit ovat yhden tai useamman sanan uudelleen ryhmittelyä niin, että kirjaimista muodostuu uusi merkitys. Esimerkiksi Valio, Viola, Olavi ja niin edelleen.

Vaikeiden anagrammien ratkominen syrjäyttää muistista musiikin täyttäen sen muilla ajatuksilla. Anagrammit eivät kuitenkaan saa olla liian vaikeita, sillä päässä soinut kappale saattaa palata takaisin.

Jos anagrammisanoja ei juuri sillä hetkellä ole saatavilla, voi myös sudokun ratkominen tai hyvän kirjan lukeminen auttaa.

- Tärkeintä on keskittyä johonkin, jossa on tarpeeksi haastetta, amerikkalaisen yliopiston tutkija, musiikkipsykologi Ira Hyman kertoo.

Mitä enemmän ihmisellä on kognitiivisia eli tiedostavia toimintoja käynnissä, sitä paremmin korvamadoilta välttyy. Esimerkiksi käveleminen on automaattista toimintaa, jolloin aivoihin jää runsaasti tyhjää tilaa kognitiiviselle toiminnalle.

Tutkimuksessa tutkittiin myös, mitkä kappaleet jäävät helpoiten soimaan päähän. Tässä viisi koukuttavinta:

Alejandro - Lady Gaga
Bad Romance - Lady Gaga
Call me Baby - Carly Rae Jepsen.
Single Ladies - Beyoncé
She Loves You - The Beatles

Lähde: Telegraph

Kilpailut

Uusimmat