HS: Tiesitkö? Hääkylttien pystytykseen tulee anoa lupa

09.08.2013 13:45 - Rea Tallgren

Moni ei tiedä, että hääkylttien pystyttämiseen yleisen, valtion ylläpitämän tien varteen tarvitaan aina paikallisen ELY-keskuksen lupa.

Lupaa voi anoa soittamalla Liikenteen asiakaspalveluun, josta se myönnetään suullisesti. Lupaa kysyessä pitää tietää, kuinka paljon ja mihin kylttejä aikoo pystyttää. Sijaintitiedon perusteella asiakaspalvelija varmistaa kartalta, ettei kyseessä ole esimerkiksi moottoritie tai kaupungin ylläpitämä tie. Edellisten varteen kylttejä ei saa laittaa ollenkaan ja jälkimmäisten valvonta taas ei kuulu ELY-keskukselle.

Kylttien suurin sallittu koko on 600 x 600 mm, ne voivat olla muodoltaan yksilöllisiä, kylttien fontti voi olla vapaa, ne voivat sisältää etäisyyslukeman ja nuolikuvion, mutta eivät heijastavia kalvoja tai loistevärejä. Kylttejä ei saa kiinnittää liikennemerkkeihin, muihin liikenteenohjauslaitteisiin, siltarakenteisiin tai reunapaaluihin.

Kyltit pitäisi poistaa jo häitä seuraavana päivänä. Jos tienpitäjä joutuu poistamaan unohtuneen kyltin, se voidaan tehdä pystyttäjän kustannuksella.

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat