Miksi lasi liikkuu spiritismi-laudan päällä? Asiantuntija selittää

25.02.2014 07:45 - Rea Tallgren

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma vieraili Voicen Herättäjien ohjelmassa. Lauerma kertoi muun muassa, miksi spiritismiä pelatessa lasi liikkuu laudan päällä.

Spiritismi-pelissä käytetään Ouija-lautaa tai pöytää, jonka päälle, esimerkiksi paperille merkitään kirjaimet ja numerot, mieluiten ympyräkaaren muotoon. Keskelle asetetaan juomalasi nurinpäin. Sen jälkeen pöydän ympärillä olevat henkilöt laskevat etusormensa lasin päälle.

Kun esitetään kysymys, lasi saattaa lähteä liikkeelle ja siirtyä jonkin kirjaimen tai numeron päälle. Joku läsnäolijoista pitää kirjaa esiin tulevista kirjaimista ja numeroista, ja näin voi syntyä lauseita vastauksina esitettyyn kysymykseen.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma kertoi Voicen Herättäjille, miksi lasi spiritismiä pelatessa liikkuu.

- Ilmiö itsessään on erittäin yksinkertainen ja sitä on tutkittu paljon. Se voidaan kuvata niin sanotun ideomotorisen reaktion johdannaiseksi. Ideomotoriikka liittyy siihen, että ihmisen liikkeitten, esimerkiksi sormenliikkeiden ohjautuminen ei ole pelkästään tietoista, kuten kuvittelemme.

Lauerma kertoo yksinkertaisen esimerkin.

- Tämä saadaan näkyviin ihan yksinkertaisella lastenkutsutempulla, eli sillä, että laitetaan sormus liikkumaan langan päässä ja sen alle piirretään paperiin viiva. Sanotaan, että nyt sormus alkaa viivan suuntaisesti heilua. Kun ihminen yrittää olla liikuttamatta sitä, niin se sormus kuitenkin alkaa hetken kuluttua liikkua viivan suuntaisesti.

- Spiritismiä pelatessa on useammalla ihmisellä sormus kohdistemella ja alla liukas pöytä. Käsien vapina ja tiedostamaton mielikuvat ohjaavat sen liikettä. Sillon kun näillä osallistujilla ei ole tietoa siitä, miten nämä laudan merkit ovat, tulee vastauksiksi ihan mitä sattuu, eli ei yhtään mitään, Lauerma selittää.

Herättäjät halusivat tietää, miksi ihmiset sitten pitävät spiritismi-kokemuksia niin merkittävinä.

- Se kokemus on ilmeisesti hyvin maaginen ja erikoinen. Se on kuitenkin pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen. Mitään magiikkaa siinä ei ole, vaan kysymys on aivan normaalista liikekontrollin ilmiöstä, Lauerma summaa.

Kuuntele Lauerman haastattelu alta. Herättäjät Anssi Honkanen, Niina Backman ja Samuel Nyman äänessä arkisin klo 6-10.

Kilpailut

Uusimmat