Kuva: Fotolia

Panimomestari paljastaa, miten jaksaa odottaa viskiä - juoman valmistus vie vuosia

22.10.2015 17:52 - Senni Loikala

Porilainen Mika Tuhkanen jaksaa odottaa vuosikymmeniä saadakseen hyvää viskiä.

Porilaismies Mika Tuhkanen asetti itselleen 30-vuotiaana tavoitteen. Hän tahtoisi juoda kuusikymppisenä itse valmistamaansa viskiä, joka olisi kypsynyt tynnyrissä kaikki välissä olevat vuosikymmenet. 

Siitä lähti itämään ajatus omasta pienpanimosta. Nyt Tuhkanen on yksi Suomen arvostetuimmista alan ammattilaisista.

Huonosta muistista on hyötyä

Voicen iltapäivän Lauri Kottosta ja Niina Backmania vaivasi, miten Tuhkasen kärsivällisyys kestää vuosien odottelun juomatynnyreiden äärellä. Viskin kypsymisessä menee vuosia. Vasta kolmen vuoden jälkeen juomaa saa edes kutsua viskiksi. 

Kaksikko soitti Tuhkaselle ja kysyi asiaa suoraan. 

- Minulla on onneksi älyttömän huono muisti, ja unohdan kypsymässä olevat juomat, Tuhkanen naurahtaa.

- Taidan myös olla perusporilainen, siillä haluan koko ajan uusia asioita, joten unohdan vanhat. Viskin kypsyttämisessä se on pelkästään hyvä, hän jatkaa.

"Tahdon isona viskin tislaajaksi"

Tuhkanen muistaa hauskan tapauksen noin kymmenen vuoden takaa, jolloin hänen poikansa oli 8-vuotias. Isä oli saanut käsiinsä lehtiartikkelin, jonka otsikossa sanottiin kutakuinkin näin: "Viskin tislaaminen ei ole hätähousun touhua". Tuohon poika tuumasi, että tahtoisi isona viskin tislaajaksi.

Isä kysyi, miksi juuri viskin tislaus kiinnosti poikaa. Vastaus oli, ettei hän tahdo olla hätähousu.

Viskin tislaajaa pojasta ei tullut, mutta Tuhkanen hoitaa panimomestarina sen puolen. Ja hänellä on vielä odotettavana tovi, että hän saa siemaista 60-vuotiaana kauan odottamansa viskin.

Kuuntele Voicen iltapäivää arkisin klo 14 - 18.

Kilpailut

Uusimmat