Kuva: Fotolia

IL: Mistä Déjà-vu-ilmiö johtuu?

27.10.2015 15:15 - Reija Saarinen

Déjà-vu on monelle tuttu, mutta sen synnystä ei olla täysin yksimielisiä.

Déjà-vu-ilmiön on kokenut varmasti jokainen jossain vaiheessa elämäänsä. Se on tunne siitä, että on kokenut jonkin tilanteen myös aiemmin. Ainakin kerran elämänsä aikana sen kokee 60-70 prosenttia ihmisistä. Mutta mikä ihme sen oikein saa aikaan?

Iltalehden haastatteleman professori Antti Revonsuon mukaan déjà-vu syntyy tilanteessa, jossa on piirteitä joita on ollut jossain aiemmissakin kokemuksissa. Nämä herättävät tunteen, vaikka tilanteeseen ei oikesti ole mitään oikeaa muistoa.

Muita selityksiä ovat muun muassa se, että aistit ja muisti käsittelevät havaintoja eri tavalla. Saattaa esimerkiksi olla niin, että ihminen haistaa jotain tuttua, ja hänen mielensä siirtyy saman tien ensimmäiseen kertaan jolloin hän aisti tutun hajun.

Toinen selitys sen sijaan antaa ymmärtää, että ilmiö johtuu tilapäisestä häiriöstä lyhytaikaisen tiedonkäsittelyn ja pitkäkestoisen muistin välillä. Entiselämys voi syntyä myös epänormaalin aivosähköisen purkauksen seurauksena. Esimerkiksi epilepsiakohtaus voi aiheuttaa tällaisen purkauksen, joka aktivoi muistille tärkeitä aivorakenteita ohimolohkossa.


Lue myös: Putosivatko hampaat unessa? Suomalainen unitutkija kertoo, mitä uni tarkoittaa

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat