Kuva: Mikko Räsänen

Turkulainen pariskunta pyörittää Facebookin suosituinta heviryhmää: "Tappouhkauksiakin tullut"

19.03.2016 09:15 - Mikko Räsänen

Finnish Heavy Metal Fans -ryhmästä on tullut 12 000 ihmisen perhe.

Viisi vuotta sitten turkulainen Sami Sundqvist sai idean perustaa oma Facebook-ryhmä suomalaisille metallimusiikin ystäville.

- Olihan tuollaisia ryhmiä jo valmiiksi useita, mutta niissä ainoa sisältö oli se, että jäsenet postasivat biisilinkkejä. Yleensä myös tukkahevarit ja black metal -fanit eivät mahdu samaan ryhmään, mutta halusin tähän muutoksen ja luoda ryhmän, jossa on elämää eli ylläpidon päivityksiä, kilpailuja ja muuta. Halusin, että ryhmässä on oma henkensä, Sami Sundqvist muistelee nyt Radio Cityn haastattelussa.

Sundqvist haaveili, että saisi ryhmäänsä sata jäsentä. Toive on toteutunut moninkertaisesti, sillä ryhmän jäsenmäärä on nyt 12 000. Ja viiden vuoden aikana ryhmään on todellakin löytynyt oma henkensä, jossa ihmiset jakavat raskaan musiikin lisäksi koskettavia tarinoitaan.

Kun esimerkiksi eräs ryhmäläinen taannoin kertoi parisuhteensa päättymisestä ja siitä, miten hän on tilanteessa täysin rikki, sai hän jäseniltä tuki- ja tsemppiviestien tulvan. Tilanne ei ollut poikkeava, vaan täysin vastaava ilmiö näkyy joka kerta, kun joku kertoo elämänsä vastoinkäymisistä: terveysongelmasta, erosta, työttömyydestä tai läheisen kuolemasta.

Yhteisö on kuin suuri perhe, jossa jäsenet jakavat niin ilot kuin surut ja tsemppaavat toisiaan synttärionnitteluista hyvän joulun toivotuksiin.

Kun ryhmäläisiä yhdistää mieltymys raskaampaan musiikkiin, ja ryhmässä puhutaan myös henkilökohtaisia asioita, ei ole ihme, että FHMF-ryhmän keskusteluista on syntynyt kokonaan uusia ystävyyssuhteita - ja enemmänkin.

- Ryhmän sisällä on syntynyt pariskuntia ja avioparejakin.

Sami itse on pariutumisesta hyvä esimerkki, sillä hänen seuranaan haastattelussa on hänen vaimonsa Kaisa Sundqvist. 

- Siellä ryhmässä mekin tapasimme, Kaisa paljastaa.

Ryhmän kasvu on ollut räjähdysmäistä.

- Kun tulin mukaan vuonna 2013 oli ryhmässä 3000 jäsentä, ja nyt niitä on 12 000, Kaisa kertoo.

Sundqvistin pariskunnalle ryhmän ylläpito käy työstä.

- Emme ole kumpikaan tällä hetkellä työelämässä, joten hoidamme ryhmää käyttännössä koko päivän. Aamusta iltaan olemme siellä, kaksikko kertoo.

- Ja jos en joskus öisin saa nukuttua, menen yölläkin ryhmään, Kaisa myöntää.

- Kyllä me sentään välillä otamme perheellekin omaa aikaa, Sami muistuttaa.

Finnish Heavy Metal Fans -ryhmän yksi piirre on se, että siellä keskustelu käydään lähes poikkeuksetta hyvässä hengessä. Suuria riitakeskusteluja ei nähdä. Syynä tähän on tiukka moderointilinja.

- Meillä on aika tiukat säännöt, joita rikkomalla lentää pois, pariskunta kertoo.

Esimerkiksi rasismiin, maahanmuuttoon ja uskontoon liittyvät keskustelut on kielletty. Niitä varten on olemassa muut foorumit. 

- Matkan varrella varmaan joitakin satoja jäseniä on heitetty pois, Kaisa Sundqvist miettii.

Mikä on tyypillisin syy ryhmästä erottamiseen? 

- "Vittu mitä paskaa!" -kommentit, Kaisa sanoo heti.

Sami on vaimonsa kanssa samaa mieltä.

- Me haluamme pitää keskustelun asiallisena. Aikuisten pitää osata argumentoida muutenkin kuin alatyylisesti, Sami perustelee linjaa.

- Ryhmää on todella tylsää lukea, jos siellä vaan haukutaan ristiin kaikkea. Kaiken lisäksi ryhmässä on 13-75-vuotiaita jäseniä. Sallimme aika roisia keskustelua, mutta johonkin pitää vetää raja, pariskunta kertoo.

Kaikki ryhmästä erotetut eivät ole ottaneet ylläpidon ratkaisua hyvällä.

- Osa on raivostunut ja lähetellyt haukkuviestejä. Onhan meille perustettu joitakin vastaryhmiäkin, Kaisa kertoo.

Joillakin erotetuilla reaktio on mennyt täysin ylimitoitetuksi.

- On tullut tappouhkauksiakin. Yksi sellainen tapauskin oli, minkä olimme jo viedä viranomaisille, kun siinä alettiin uhkailemaan perhettämmekin.

Vaikka ryhmän säännöt ovat tiukat, riittää ylläpitäjillä ymmärrystä myös rikkureille. Takaisin ryhmään on mahdollista päästä. 

- Jos joku erotettu haluaa takaisin, voidaan siitä aina keskustella. Voimme puhua puhelimitse tai kasvotusten. Tärkeintä, että hän ymmärtää, mitä hän teki väärin ja ei tee samoin uudestaan.

- Emme me tule vaatimaan mitään julkisia anteeksipyyntöjä, mikä voisi olla vain nöyryyttävää, Sami kertoo. 

Mikä on palkitsevinta FHMF-ryhmän pyörittämisessä? 

- Kyllä se on se ryhmän henki, Sami sanoo. 

- Ja uusien ystävien saaminen, Kaisa jatkaa.

Kaksikko iloitsee myös siitä, että heidän ryhmänsä on huomattu musiikkipiireissä.

- Iloitsemme kaikista yhteistyökuvioista. Olemme nyt yhteistyössä lähes kaikkien Suomen metallifestivaalien kanssa. Bändit myös lähettävät meille levyjä ja muuta materiaalia, koska tietävät, että yritämme tuoda uusia ja aliarvostettuja yhtyeitä pinnalle. 

Radio Cityn ja FHMF -ryhmä ovat molemmat mukana ensi kesänä ensimmäistä kertaa Peurungassa järjestettävässä John Smith -festivaalissa, jonka pääesiintyjinä ovat muun muassa Helloween ja Amaranthe.

- Oli mahtavaa, että pystymme tarjoamaan nyt ryhmä jäsenille alennusta lippujen hinnasta, Sami iloitsee yhteistyöstä.

Osta liput festivaalille täältä

Haastattelun lopuksi Radio City haastoi vielä Sami ja Kaisa Sundqvistin listaamaan kaikkien aikojen kolme parasta kappaletta. Alla molempien valinnat:

Samin valinnat:
1. Annihilator: Maximum Satan
2. Dio: Last in Line
3. Led Zeppelin: Whole Lotta Love

Kaisan valinnat:
1. AC/DC: Touch too Much
2. Led Zeppeli: Whole Lotta Love
3. Swallow the Sun: Swallow

Koska yksi kappale esiintyi molempien listoilla, nostaa Radio City sen tässä parrasvaloihin. Finnish Heavy Metal Fans -ryhmä siis tarjoaa: Led Zeppelin - Whole Lotta Love

Liity Finnish Heavy Metal Fans -ryhmään täällä

Kilpailut

Uusimmat