Eikö maisemakuvasta tullut toivotunlainen? 5 yleisintä kuvausvirhettä, joita kannattaa välttää

27.10.2013 14:15 - Reija Saarinen

Maiseman kuvaamisessa kannattaa aina kiinnittää huomiota muutamiin pikku seikkoihin, joiden avulla kuvan saa onnistumaan toivotulla tavalla.

1. Kohde ei ole selvä

Ennen kuvaamista kannattaa selventää itselleen, mitä kohdetta tarkalleen ottaen on kuvaamassa. Maisemakuvauksessakin kannattaa siis kiinnittää huomionsa siihen olennaisimpaan. Etsi kuvasta keskipiste ja keskity siihen. Älä napsi vaan suurta kuvaa kokonaisuudesta, sillä näin tunnelma harvoin välittyy.

2. Huono sommittelu

Sommittelu on hyvän kuvan perusta. Mieti siis tarkkaan miten asetat horisontin ja muut kuvanosat, ennen laukausta. Älä pelkää kokeilla hauskoja tai erikoisia sommitelmia, sillä valokuvaamisessa kehittyy parhaiten juuri kokeilemalla. Kokeile esimerkiksi rohkeasti kuvata maisema niin, että taivas on pääosassa.

3. Etuala on tylsä

Kuvan etualalla olevat yksityiskohdat saattavat muuttaa tylsänkin maiseman todelliseksi taideteokseksi. Ota siis kamera ja kyykisty maahan. Näin katselet maailmaa uusin silmin ja huomaat, miten kaunis maisema voi olla toisesta kuvakulmasta.

4. Väärään aikaan kuvaaminen

Maisema muuttuu dramaattisesti päivän aikana. Maisemaan vaikuttavat valon voima ja väri. Auringonlasku ja auringonnousu luovat lämpimän valon. Keskipäivällä sen sijaan valo on viileää, jolloin maisema saattaa helposti näyttää tylsältä. Aika tekee siis suuren eron kuvaan, joten mieti tarkkaan, millaisen kuvan haluat.

5. Totutussa pysyminen

Valokuvauksessa säännöt on tehty rikottaviksi. Kaikki kuvat näyttävät helposti samanlaisilta, jos et kokeile rohkeasti jotain uutta. Kokeile siis erilaisia tekniikoita ja lähestymistapoja, jolloin huomaat mikä toimii ja mikä ei.

Lähde: Photographic

Kilpailut

Uusimmat