IL: Vauvat vaihtuivat sairaalassa: ”Vain Salkkareissa voi käydä näin”

04.03.2013 07:45 - Eeva Rajala

Jokaisen vanhemman painajainen kävi toteen viikonvaihteessa, kun petäjäveteläinen pariskunta sai synnytyssairaalasta väärän vauvan mukaan kotiin, kertoo Iltalehti.   

Synnytys tapahtui perjantaina Keski-Suomen Keskussairaalassa Jyväskylässä ja synnytyksen jälkeen äiti siirrettiin osastolle lepäämään vastasyntyneen viettäessä yönsä kätilöiden toimistossa. Seuraavana aamuna vauva tuotiin äidilleen, mutta ensimmäiset epäilykset alkoivat kalvaa tuolloin.

- Otin vauvan syliini ja aloin imettää sitä...Heitin siinä huonekaverille, että onkohan tämä minun vauvani vaihtunut. Katsoin sitä rakennetta, mutta siinä oli nen-loppuinen nimi. Olin silmät sikkurallaan siinä, en ollut nukkunut kuuttakaan tuntia, ja olo oli vähän höntti puudutusaineiden jäljiltä, äiti Mari Penttinen kertoo Iltalehden printtiversiossa.

Äitiä ihmetytti vauvan hiusten väri sekä kasvojen pyöreys. Pariskunnalle syntyi vaaleahiuksinen poika, mutta tuodulla vauvalla oli tummat hiukset. Sunnuntaiaamuna perhe kuitenkin saapui kotiinsa, mutta Penttisen äidinvaisto heräsi. Vauva ei tuntunut omalta. Äiti tarkisti rannekkeen ja siinä oli väärä sukunimi ja syntymäaika.

- Istuin siinä sohvalla ja olin, että ei ole totta, vain Salkkareissa voi käydä näin, äiti jatkaa.

Penttiset soittivat heti sairaalaan. Selvisi, että perheen oikea lapsi on yhä sairaalassa. Heitä pyydettiin tuomaan väärä vauva sairaalaan heti. Sairaala on ottanut vastuun tapahtuneesta ja kertoivat perheelle kyseessä olleen inhimillinen erehdys. Todennäköisesti hoitajat olivat ruokkimassa kahta vauvaa kiireellisen hälytyksen sattuessa ja lapset vaihtoivat paikkaa.

- Tällainen on valitettavaa ja erittäin poikkeuksellista..Tämä on huolimattomuutta, jota ei voi millään puolustella, kertoo sairaalan naisten tautien ja synnytysten vastuualueen ylilääkäri Jyrki Jalkanen Iltalehdelle.

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat