IS: Älä koskaan jätä lasta yksin koiran kanssa - riski molemmille

02.03.2013 10:15 - Rea Tallgren

Koiranomistajat ja koirakouluttaja Tanja Karpela perustelevat Ilta-Sanomissa hyvin sen, miksi pientä lasta ja koiraa ei pitäisi koskaan jättää kahdestaan.

Erään perheen rakas koira päätettiin lopettaa sen puraistua perheen lasta. Raskas päätös ja syy puraisun taustalla jäi kuitenkin vaivaamaan perhettä, sillä koira ei ollut koskaan ollut aggressiivinen. Lopettamisen jälkeen syy koiran käytökseen selvisi: lapsi oli nitonut koiran korvaan 27 niittiä. 

- Koiran kärsivällisyys oli loppunut ja se oli puolustautunut puraisemalla, selittää koirakouluttaja Tanja Karpela

Karpelan mukaan yksinkertaisin sääntö onkin se, ettei lasta jätä yksin koiran kanssa koskaan. Hänen mukaansa lapset eivät tarkoita pahaa, mutta eivät silti osaa välttämättä käsitellä koiraa oikein. Lapset saattavat nostella koiraa väärin, ja pahimmassa tapauksessa pudotella niitä vakavin seurauksin. Riski on myös aina se, että stressaantunut ja kiusatuksi olonsa kokeva koira puolustautuu näykkäisemällä tai puremalla.

Karpelan mukaan onkin väärä luulo, etä tietyt rodut kestäisivät stressaantumatta tai hemostumatta minkälaista käsittelyä tahansa. 

- Koira ei ole karvainen lapsi, vaan koira. Sillä on koiraeläimelle tyypillisiä tarpeita ja toimintatapoja. Ei pidä tuudittautua harhakäsitykseen, että tietyt rodut kestävät lapselta mitä vain, hän muistuttaa. 

Samoilla linjoilla Karpelan kanssa ovat monet kokeneet koirankasvattajat ja -omistajat. Chihuahua ry:n pentuneuvoja ja harrastajakasvattaja Tuula Tolvanen ei esimerkiksi mielellään myy koiria pieniä lapsia sisältävään perheeseen. Tolvasella syy tähän juontaa muutama vuosi sitten tehdystä vierailusta perheeseen, jossa oli vilkkaita, ryömimisikäisiä poikia - ja chihuahua, jolta puuttui lasten toilailujen takia toinen silmä. 

Koirasta voi saada elinikäisen kumppanin ja lojaalin perheenjäsenen, mutta vain mikäli kaikki perheenjäsenet kohtelevat sitä hyvin ja hellästi. Ennen kuin voit olla täysin varma, että lapsesi on tarpeeksi vanha osatakseen kohdella koiraa hyvin, älä jätä koiraa kahdestaan lapsen kanssa. 

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat