IS: Tuore väitöskirja: Kissat tulisi pitää sisällä

23.02.2013 11:45 - Rea Tallgren

Kati Talvitien tekemässä väitöskirjassa muistutetaan, etteivät kissat ole lemmikkeinä poikkeustapaus, vaan niistä pitäisi pystyä huolehtimaan sen sijaan, että niiden annetaan vaellella ympäriinsä. 

Turun Yliopistolle tekemässään väitöskirjassa Kati Talvitie tutki kotikissojen elämää kaupungeissa. Naisen mukaan kissoista on tullut erikoinen poikkeus muiden lemmikkien joukossa, koska ihmiset antavat niiden vaellella vapaasti. 

- Kissat ovat lemmikkieläimiä, joita ei lain mukaan hylätä tai jättää heitteille. Niiden pitäisi olla aina vahdinnan alla, Talvitie muistuttaa.

Talvitien väitöskirjassa muistutetaan kaikista vaaroista, joita kissa saattaa yksin ulkoillessaan kohdata. Ne saattavat jäädä vaikkapa auton alle, tai isomman petoeläimen hampaisiin. '

Viiden sisäkissan omistaja Anne Kontula on tutkimuksen kanssa samoilla linjoilla. Hän ei pitäisi kissoja vapaana edes maalla, koska ei kestäisi ajatusta, että joku kissoista jäisi vaikkapa auton alle ja saattaisi kitua päiviä.

- Joku perusteli kissojen yksinoikeutta sillä, että kissa nauttii vapaudesta. Kyllä varmaan koirat ja hevosetkin nauttisivat vapaana olosta, naureskelee Kontula  Ilta-Sanomille

Kontulan mukaan kotonakin voi järjestää kissoille aktiviteetteja ja leikittää niitä. Tuolloin kissat saavat virikkeitä, mutta pysyvät turvassa. 

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat