Kuva: Fotolia

Katso kättäsi: Lue, miten evoluutio on tehnyt siitä paremman aseen

23.10.2015 15:45 - Senni Loikala

Peukalosta on tullut pidempi, kun taas kämmen ja sormet ovat lyhentyneet vuosituhansien aikana. Näin ei välttämättä ole käynyt vain, jotta ihmisen olisi helpompi käsitellä työkaluja.

Ihmisen käsi on muuttunut erinäköiseksi vuosituhansien aikana. Kämmenestä ja sormista on tullut lyhyempiä, kun taas peukalo on tullut pidemmäksi. Yleisen käsityksen mukaan kehitys on tapahtunut siksi, että ihmisten olisi helpompi käsitellä työkaluja.

Yhdysvaltalainen biologi David Carrier Utahin yliopistosta tuo perustelun rinnalle toisen syyn, miksi ihmisen käsi on muuttunut nykyisenlaiseksi. Hänen mukaansa muutokset käden rakenteessa johtuvat siitä, että ihmisen olisi helpompi tapella loukkaamatta itseään.

Testilyöntejä tutkimuksessa

Carrier avaa teoriaansa tuoreessa Experimental Biology –lehdessä ja perustaa väitteensä tutkimukseensa, jossa otettiin huomioon käden ulkonäkö eri aikakausilla. Tutkijat toteuttivat erilaisia lyöntejä ja arvioivat niiden vaikutuksia kuhunkin käteen. 

Tulokset osoittivat, että nyrkistä oli kehittynyt aiempaa tehokkaampi ase.

- Nykyinen nyrkki todellakin aiheuttaa lyöjälle vähemmän kipua ja vähentää vakavan loukkaantumisen mahdollisuutta, Carrier selvittää.

Väkivaltainen ihminen

Teoria korostaa näkemystä siitä, että väkivaltaisuus kuuluisi ihmisen luontoon. Se ei biologin mielestä tarkoita, että väkivaltaiset teot pitäisi hyväksyä - päinvastoin.

- Se tarkoittaa, että aggressio oli tärkeätä evoluutiossamme, Carrier aloittaa ja lisää:

- Ihmisen luonnossa on pimeä puolensa. Kuinka voisimme hyödyntää sitä niin, että maailmasta tulisi turvallinen paikka?


LUE MYÖS: 8 outoa evoluutiofaktaa, joita et välttämättä tiennyt

Lähde: Daily News

Kilpailut

Uusimmat