Kuva: Fotolia

Kauhu saapui Helsinkiin - Imatralla poliisi esti esityksen rikoslain vastaisena

27.10.2016 16:15 - Senni Loikala

Voice.fi -sivuston toimittaja Senni Loikala testasi After Dark Helsinki -kauhuelämyksen.

Ennen After Dark Helsinki -kauhuelämyksen alkua kirjoitin vastuuvapautussopimuksen, jossa kerroin osallistuvani pelottavaan tapahtumaan omasta tahdostani. Sen jälkeen sukellan 120 minuutiksi kauhun maailmaan:

Huoneen keskellä on posliininen kylpyamme, jossa on veriroiskeita. Amme on peitetty lakanalla, jonka alta kuuluu miehen eläimellistä huutoa. Olen yksi valkoiseen kaapuun ja kultaiseen, vienosti hymyilevään naamariin pukeutuneista hahmoista, jotka seisovat ammeen vieressä.

Tämän paikan seinät ovat peitetty vanerilla, johon on maalattu peniksiä ja kirkkoveneitä esittäviä graffitteja. ”Ime huora kyrpää” ja ”Työnnä muna perseeseen” ovat lauseita, jotka erotan seiniltä. Hengenvetoni jäävät lämpimäksi huuruksi naamarin alle. Tunnen, kuinka ylähuulen ja nenän välinen alue hikoilee.

Ammeesta nousee käsi, joka vetää lakanan syrjään. Pian kaukalosta nousee ylös alaston, hoikkavartaloinen mies, jonka lihakset ovat jännittyneet ja veren tahrimat. Mies poukkoilee joukossamme hullunkiilto silmissään, rivouksia huudellen ja puhutellen meitä alentavasti.

Pian mies tarttuu haaroväliini ja kysyy: ”Onko pillu kosteana?” ja puristaa kaavun päältä rintaani. Samanlaista kourimista saavat myös muut osakseen.

Poliisi kielsi kauhuelämyksen Imatralla

Kaksituntisen, K18-ikärajan omaavan esityksen ideana on, että me osallistujat olemme hakemassa lahkon jäseniksi ja todistamme motivaatiotamme antautumalla uskonnollisia viittauksia sisältäviin, näyttelijöiden luotsaamiin rituaaleihin.

Saman esityksen järjestäminen kiellettiin Imatralla sen jälkeen, kun lipunmyynti tapahtumaan oli ehditty jo aloittaa.

- Sikäläinen poliisi katsoi, että esitys on luonteensa takia rikoslain vastainen. Esityksen järjestämiselle Helsingissä kuitenkin myönnettiin lupa, After Dark Helsinki -elämyksen vastaava tuottaja Janne Haonperä kertoo. 

Esityksen tolkullisuuden kyseenalaistaminen ei ole täysin tuulesta temmattua. Jokaisen osallistujan tulee allekirjoittaa vastuuvapautussopimus, joka vapauttaa järjestäjän kokonaan vastuusta mahdollisista seuraamuksista terveydelle ja jopa kuolemantapauksissa.

Samalla osallistuja suostuu ottamaan vastaan jopa seksuaalista ahdistelua, mikä paljastuu esityksessä esimerkiksi huoraksi kutsumiseksi ja intiimialueiden kosketteluksi vaatteiden läpi. Täytyy toki muistaa, että esityksestä pystyy tahtoessaan poistua kesken huutamalla turvasanan: "Armo."

Haonperä kertoo, ettei esityksen työryhmä täysin ymmärtänyt poliisin Imatralla tekemää päätöstä ja sen taustaa. He kuitenkin hyväksyivät tilanteen ja järjestivät kauhuelämyksen vain Helsingissä, jonne lupa poliisilta saatiin.

Ei traumoja

Traumoja kauhuelämyksestä ei minulle jäänyt, ei edes alastoman miehen käpälöinnistä. Kyseisen kohtauksen eläimellisen pervo tunnelma oli rakennettu taitavasti, samoin kuin erilainen tunnelma toisessa kohtauksessa, jossa istuimme pitkän ruokapöydän ääressä samalla, kun pöydän päässä istunut Olavi-isäntä sikaili ja purskautteli suustaan päällemme "tuoretta sian verta." 

Kauhuelämys ei edennyt ilman pientä hapuilua esityksessä. Näyttelijät takkuilivat ajoittain repliikeissään, ja tarinan maailma romuttui hetkeksi, kun kävelimme ulkona kangassäkit päidemme peittoina; säkkien läpi nimittäin näkyi koiran ulkoiluttaja sekä älypuhelimellaan meitä valokuvannut ihminen.

Kenties eniten pelon tunteeseen vetosi osallistujien alistaminen, sillä lahkoon pyrkijöinä me olimme tarinan hierarkiassa pohjasakkaa. Näyttelijät käskivät meidät milloin polvillemme, pistämään kädet päämme taakse ja toistamaan rukousta muistuttavia hokemia, eikä puhua saanut ilman lupaa. 

Tosielämässä kyseinenlainen alistaminen olisi osoitus niin luokattomasta ylemmyydentunnosta, että leikki alistettavana olemisesta tuntui kiinnostavalta psykologiselta testiltä.

Pääset katsomaan After Dark Helsinki -kauhuelämyksen esitysaikataulun ja ostamaan lippuja tästä.

Lue myös: Mies tappoi raskaana olevan hämähäkin - lopputulos on araknofoobikon painajainen, katso

Lue myös: Näkymättömiä ihmisiä ja itkeviä kuolleita - lasten karmeimmat lausahdukset koottiin yhteen

Lue myös: Mitä voi tapahtua, kun sammutat illalla valot? 2 minuutin video levittää kauhua

Kilpailut

Uusimmat