Kuva: Fotolia

Kissoja pelastavan suomalaisyhdistyksen vetoomus: "Täydellisessä maailmassa meitä ei tarvittaisi"

18.08.2016 10:45 - Rea Tallgren

Syksy on todella kovaa aikaa hylätyille kissoille ja moni menehtyykin jo ennen talven tuloa.

”Ihana rakas kissani tarvitsee paikan heti allergiamuutoksen/sopeutumisvaikeuksien takia! Piikille menee, jos ei paikkaa löydy.” Nousiko niskakarvat pystyyn? Niin pitikin."

Näillä sanoilla aloittaa pitkän päivityksensä Kissojensuojelu Kisu Ry koskettavan Facebook-päivityksensä. Yhdistys kertoo, että moni omistaja jättää aivan liian viime tippaan uuden kodin etsimisen lemmikilleen. Jos ymmärtää, ettei pysty, jaksa tai halua lemmikistään huolehtia, olisi parempi tehdä päätös pian ja etsiä sitten rauhassa rakastava ja onnellinen koti lemmikille.

Kisu Ry myös kertoo, että ihmiset luottavat sokeasti siihen, että lemmikin voi jättää yhdistykselle missä kunnossa tahansa, sairaana, leikkaamattomana ja rokottamattomana.

"... kyllä Kisu hoitaa ja maksaa. Täydellisessä maailmassa näin kai olisikin. Tai toisaalta, täydellisessä maailmassa kissojensuojeluyhdistyksiä ei tarvittaisi ollenkaan, mutta sellaisessahan me emme elä."

Kisu Ry tukeutuu toiminnassaan ensikoteihin, joihin kodittomia kissoja majoitetaan, kunnes ne löytävät loppuelämän kodin. Ensikoteja yhdistyksellä on noin 50, mutta kissoja jonossa paljon enemmän. Kodit myös täyttyvät sitä mukaa, kun niitä saadaan uusia. 

"Osa tulokkaista odottaa ensikotipaikkaa omissa kodeissaan, osa ulkona taivasalla. Syksyn tullen ulkona odottavien jono lyhenee sieltä toisestakin päästä, koska jonottajat eivät vaan enää kestä ilman ruokaa ja suojaa. Ja kodeissaan jonottavia joutuu sille viimeiselle lääkärikäynnille, koska emme vaan pystyneet reagoimaan pyyntöön tarpeeksi nopeasti."

Ensikodit tekevät parhaansa, mutta aina sekään ei riitä. 

"Aina joskus joku kiltti ihminen lupaa enemmän kuin jaksaa, ja väsyy, ja on pois pelistä pidemmän aikaa. Elämäntilanteet muuttuvat ensikodeissakin, ja taukoja tarvitaan sielläkin. Eikä mikään määrä ensikoteja oikeasti riitä, jos Suomessa hylätään 20 000 kissaa vuodessa. Kisu hoitaa tuosta määrästä noin 500 kissaa, eli 2,5 prosenttia."

Kisu Ry selittää päivityksessään, että mikäli ihmiset eivät luopuisi lemmikeistään niin hätäisesti, vaan olisivat valmiita myös etsimään niille itse uuden kodin, saattaisi se pelastaa monia muita kissoja varmalta kuolemalta. 

"Ymmärrämme toki, että hätätilanteitakin tulee, ja silloin paikka tarvitaan välittömästi, mutta jos kaikki ei-hätäiset luopujat ottaisivat yhteyttä ajoissa, hätätapauksillakin olisi mahdollisuus", päivitys valottaa. 

 Lue koko koskettava päivitys tästä. Sen lopussa neuvotaan myös, miten kannattaisi toimia, jos omasta lemmikistään joutuu luopumaan. 

Lue myös: Ovatko tässä internetin kauneimmat kissat? Katso henkeäsalpaavat kuvat

Kilpailut

Uusimmat