Tutkimus todistaa: Koirasi rakastaa hajuasi

21.03.2014 17:45 -

Tutun ihmisen tuoksu on koiralle kuin hajuvettä. Haju laukaisee tunnereaktion koiran aivoissa, kertoo tuore tutkimus.

Tiedetään että koirilla on erittäin hyvä hajuaisti. Nyt Yhdysvalloissa on tutkittu sitä, kuinka hajuaisti jäsentyy koiran aivoissa. Tutkijat ovat havainneet, että tutun ihmisen ominaistuoksu laukaisee koiran aivoissa vaistomaisen tunnereaktion. Ihmisen tuoksu stimuloi koiran aivoissa osaa, jonka se yhdistää palkitsemiseen.

Ihmisillä puolestaan oman rakkaan haju- tai partaveden tuoksu saa aikaan voimakkaan tunnereaktion. Tuoksuilla on mahdollista jopa tuoda esiin vanhoja muistoja.

Tutkimuksessa koirien todettiin reagoivan tuttuihin hajuihin samalla tavalla kuin ihmisten. Koirat kuitenkin toimivat ihmisiä enemmän hajuaistinsa varassa, joten heidän reaktionsa ovat paljon suuremmat. Voimakkaimmin koirat reagoivat tutun ihmisen hajuun.

Miten hajuaisti näkyy koiran käytöksessä?

Voisi olettaa koiran olevan äärimmäisen kiinnostunut muiden koirien hajuista. Näyttää kuitenkin siltä, että ihmisen haju saa aikaan suuremman reaktion koiran aivoissa.

Kun koirasi hyppii iloissaan ja tervehtii sinua tulessasi kotiin, eläin tekee sen siksi, että se yhdistää omistajansa hyviin asioihin ja palkitsemiseen. Tutkimuksessa koiran hajureseptorit eivät kuitenkaan olleet fyysisesti aktivoituneena tällaisessa tilanteessa. Tämä osoittaa että koiran aivoissa on ihmisen jättämä hajujälki, joka pysyy tallessa.

Atlantassa sijaitsevan Emory-yliopiston tutkimukseen osallistui 12 erirotuista koiraa. Koirille annettiin viittä eri tuoksua ja samalla niiden aivotoimintaa mitattiin. Hajuina olivat koiran oma tuoksu, tuntemattoman koiran ja ihmisen tuoksu, tutun koiran haju ja koiran omistajan tuoksu. Tulokset osoittivat että kaikki viisi tuoksua aktivoivat samaa aluetta aivoissa. Voimakkaimmat reaktiot aivokäyrissä aiheuttivat kuitenkin koiran omistajan tuoksu ja tuttu koira.

Mielenkiintoista on myös se, että opas- ja terapiakoirat osoittivat omaavansa suurempaa aivoaktiivisuutta, kuin kokeen muut koirat. Tutkijat totesivatkin, että tutkimus voi auttaa tulevaisuudessa valitsemaan opaskoiriksi sopivia yksilöitä.

Listasimme kymmenen syytä joilla koira tekee elämästäsi paremman. Listan löydät täältä.

Lähde: Dailymail

Kilpailut

Uusimmat