Kuva: Laura Haimila

Laura, 27, sai kutsun Linnan juhliin - paljastukset kulisseista

15.12.2015 16:15 - Rea Tallgren

Veikko-pappa tarjosi 27-vuotiaalle Laura Haimilalle ainutkertaisen illan ottaessaan hänet avecikseen Linnan juhliin. Laura kertoo nyt Voicelle, mitä kaikkea juhlien kulisseissa tapahtuu. 

Laura Haimila, 27, ei tiennyt mitä oli luvassa, kun hänen isoisänsä Veikko (molemmat kuvassa yllä) soitti hänelle yllättäen marraskuun alkupuolella. 

- Lähekkös viettämään itsenäisyyttä minun kanssa? isoisä oli kysynyt. 

Laura oli ymmärtänyt välittömästi mistä oli kyse, sillä Veikko on sotainvalidi. Hänen isoisänsä oli juuri kutsunut hänet avecinaan Linnan juhliin. 

"Kenelle saa kertoa?"

Veikko olisi alunperin halunnut, ettei osallistumisesta Linnan juhliin kerrottaisi etukäteen kenellekään. Ajan kuluessa hän kuitenkin muutti mieltään ja asiasta kerrottiin muillekin sukulaisille ja ystäville.

- Kaikki olivat minun puolestani todella innoissaan, Laura iloitsee.

Valinnan vaikeus 

Seuraavaksi vuorossa oli asupaniikki.

- Olen käyttänyt mekkoa viimeksi lapsena, eikä sellaiseen pukeutuminen ole minulle luontevaa, mutta ajattelin, että en halua lähteä rikkomaan etikettiä. Pukeudun yleensä pukuihin, ja näytän silloin pikkupojalta, en halunnut näyttää siltä isoisäni rinnalla, Laura kertoo.

Veikon ehdotus kuitenkin oli Lauralle liikaa. 

- Hän olisi toivonut, että olisin pukeutunut kansallispukuun. Sanoin hänelle, että on kyllä pakko keksiä jotain muuta. 

Valmista mekkoa Laura ei olisi kokenut voivansa ostaa, joten luottosuunnittelija Katri Niskanen sai tehtävän tehdä hänen asunsa. 

- Kerroin hänelle, etten halua mekkoni olevan kovinkaan paljastava ja lisäksi sanoin, mitä kohtia vartalostani en mielelläni korosta. 

Juhlapäivän valtava jännitys: "Jatkuva tärinä päällä"

Kun itsenäisyyspäivä koitti, heräsi Laura valtavan jännittyneenä. 

- Olin aivan paniikissa!

Laura oli palkannut itselleen meikkaajan ja kampaajan hoitamaan hänet juhlakuntoon. 

- Kirjaimellisesti siitä hetkestä lähtien, kun lähdin meikkaajalta, siihen hetkeen, kun kättelin presidenttiparia, tärisin kuin hullu, hän tunnustaa. 

Mitä Linnassa tapahtuu?

Linnan juhlat olivat sotilaallisen hyvin organisoidut, kertoo Laura. 

- Kutsussa neuvotaan saapumaan Linnaan vasta 20 minuuttia ennen, kun kättely alkaa. Ovella näytetään oma kutsu ja todistetaan oma henkilöllisyys. 

Jokainen vieras saa käteensä lapun, joka sisältää vieraan nimen ja tittelin. Hieman ennen omaa kättelyvuoroa, presidenttiparin luokse johtavan oven suussa lappu ojennetaan Ylen tuottajalle, joka kertoo korvanapin kautta selostajille, kuka ovesta astuu seuravaaksi ja kuvailee kantajan asun, jotta toimittajat osaavat puhua oikeasta ihmisestä oikeaan aikaan. 

- Ovelta presidentin luokse on kolme askelta, vaikka matka näyttää televisiosta todella pitkältä.

Kameroiden näkymättömissä on katsomoa muistuttava koroke, jolla seisoo kymmenittäin toimittajia, jotka kuvaavat saapuvia vieraita.

Välittömästi kättelyn jälkeen, vieraiden käveltyä kameroiden näkemättömiin, ohjataan heidät omiin tiloihinsa, joissa on tarjoilua, musiikkia ja boolia. 

- Vasta, kun kaikki kättelyt ovat ohi, saa Linnassa alkaa liikkua vapaammin, Laura paljastaa. 


Lauralle itselleen mieluisinta Linnassa oli unohtumattoman illan kokeminen oman papan kanssa. Lisäksi hän kävi hyviä keskusteluja kansanedustajien kanssa. Laura jakoi linnan juhlakokemuksensa myös vlogissaan:

 


Kilpailut

Uusimmat