'Lyöminen on merkki siitä, että rakastaa' - Yhä useammat äidit kurittavat lapsiaan fyysisesti

05.02.2013 14:45 - Rea Tallgren

Yllättävän moni vanhempi turvautuu edelleenkin lastensa fyysiseen kurittamiseen. Mutta miksi ja miten he lapsiaan kurittavat?

Monet suomalaisvanhemmat pitävät lasten ruumiillista kurittamista edelleen sopivana, kirjoitti kaksi päivää sitten ilmestynyt Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen. Lehden haastatteleman lastenpsykiatrin Jukka Mäkelän mukaan joka kuudes vanhempi hyväksyy kovakouraisen kurituksen. Näin on siitä huolimatta, että kuritus on lailla kielletty.

Poliisiammattikorkeakoulun samaisesta aiheesta tekemässä kyselyssä viisi prosenttia vanhemmista kertoi pitävänsä väkivaltaa jopa välttämättömänä lasten kasvatuksessa. Samassa kyselyssä joka kolmas äiti kertoi tönineensä lasta tai tarttuneen tähän kiinni.

Tuoreiden tietojen perusteella on siis täysin aiheellista sanoa, että fyysinen kuritus on vieläkin täysin voimissaan. Mutta miksi vanhemmat turvautuvat väkivaltaan kurittaakseen lapsiaan?

- Minä läpsin lapsiani takapuolelle, jos he tekevät jotain väärin. Vanhempia kovempaa, ja nuorempia vähän hellemmin. Se on selkeä tapa kertoa heille, että he ovat ylittäneet tietyn rajan, kertoo asiasta Daily Mail -lehdessä Shona Sibary.

- Minuakin läimäyteltiin lapsena säännöllisesti ja ei siitä koitunut minulle mitään pitkäaikaista vahinkoa, Sibary perustelee kasvatusmetodiaan. Hänen mielestään kurittaminen ja lyöminen on merkki siitä, että rakastaa lastaan aidosti.

Ilta-Sanomien mukaan 44 prosenttia äideistä käyttää kurittamiseen fyysisiä keinoja. 32 prosenttia heistä sanoo tönivänsä ja tarttuvansa lapsiinsa, 19 prosenttia turvautuu tukistamiseen, 13 prosenttia antaa luunapin, neljä prosenttia läimäyttää tai lyö ja kolme prosenttia ravistelee.

Onneksi myös päinvastaisia esimerkkejä on. Ilta-Sanomien kyselyssä 86 prosenttia vastaajista sanoia halaavansa lasta, kunnes ongelma on ohi.

Lähteet: Ilta-Sanomat, Daily Mail ja Yle

Kilpailut

Uusimmat