Miksi monet Disney-piirrettyjen hahmoista ovat orpoja? Liikuttava syy paljastui

19.09.2015 20:15 - Reetta Haverinen

Monet ovat menettäneet sydämensä jo lapsena riemastuttaville Disney-leffoille. Kun elokuvia miettii tarkemmin, voi moni hoksata, että piirrettyjen päähenkilöiden kasvutarinat ovat itse asiassa varsin traagisia ja synkkiä.   

Disneyn piirretyt ovat viihdyttäneet vuosikymmenten ajan niin lapsia kuin aikuisiakin. Vaikka piirretyt ovatkin perheleffoja, käsitellään niissä kuitenkin varsin paljon rankkoja aiheita.

Monien Disney-leffojen päähenkilöt ovat kasvaneet orpoina tai menettäneet toisen vanhemmistaan. Muun muassa Leijonakuninkaassa Simba saa todistaa oman isänsä menehtymistä ja Dumbo erotetaan pienenä rakkaasta elefanttiemostaan.

Rankat kasvutarinat koukuttavat

Elokuvien traagisiin juonenkäänteisiin on kuitenkin syynsä. Monia Disney-elokuvia tuottamassa ollut Don Hahn paljastaa, että rankat kasvutarinat ovat oleellisia juonen kehittymisen kannalta.

Päähenkilöt oppivat ottamaan vastuun itsestään ja teoistaan, kun joutuvat elämään omillaan ja olemaan vanhemmistaan erossa. Pohjimmiltaan Disney-elokuvat kertovat aina jonkun päähenkilön opettavaisen kasvutarinan, joten puoleentoista tuntiin tiivistettyä kertomusta täytyy siten lähteä rakentamaan jo leffan alusta lähtien. Tämä tarkoittaa, että elokuvan tulee myös alkaa tapahtumarikkaasti. Koukuttava juoni onkin varsin helppo rakentaa esimerkiksi kovia kokeneen, sankarillisen päähenkilön ympärille.  

Äidin traaginen kohtalo

Hahn kuitenkin kertoo, että on olemassa myös toinen vähemmän tunnettu seikka, joka on voinut vaikuttaa Disney-leffojen traagisuuteen: Walt Disneyn oman äidin traaginen kuolema.

Monen suositun Disney hahmon isä oli suosionsa huipulla vuonna 1938 ja menestyksensä ansiosta mies tahtoi ostaa vanhemmilleen talon. Kaikki ei kuitenkaan mennyt niin kuin piti, sillä uuden talon uuni ei toiminut oletetulla tavalla. Uuni vuosi ja päästöt pääsivät sisälle taloon. Disneyn vanhempien taloudenhoitaja löysi tuupertuneen pariskunnan talosta seuraavana aamuna töihin tullessaan. Disneyn isä selvisi tapahtuneesta, mutta äiti menehtyi.

Disney tunsi itse olevansa vastuussa näistä traagisista tapahtumista, koska hän oli se, joka talon oli ostanut. Disney vältteli myöhemmin asiasta puhumista ja aiheesta tuli miehelle varsin arka. Hahn uskoo, että tällä dramaattisella tarinalla on kuitenkin ollut vaikutusta siihen, että Disney-elokuvissa käsitellään varsin synkkiä ja raskaitakin aiheita.

Lue myös: Lumikki ja seitsemän kääpiötä - 12 faktaa joita et tiennyt klassikkoelokuvasta

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat