Haluatko optimoida vauvasi muistin kehityksen? Paras oppimisaika selvitettiin

14.01.2015 13:45 - Eeva Rajala

Tutkimuksessa selvitettiin vauvojen päiväunien kestoa ja merkitystä oppimiseen ja muistin kehittymiseen.

Päiväunet ovat olennainen rutiini vauvojen elämässä. Päiväunet ovat vastasyntyneen ja taaperon aika rauhoittua, jotta fyysinen ja psyykkinen kehitys olisi optimaalista. Nyt tutkijat uskovat, että päiväunet ovat olennainen asia myös vauvan muistin kehittymisessä.

Tutkimuksessa selvisi, että uni tehostaa vauvojen muistia. Vauvat, jotka nukkuvat ainakin 30 minuutin päiväunet, muistivat paremmin uusia taitoja, joita he juuri olivat oppineet. Uni auttaa vauvoja säilyttämään taidot paremmin.
Sheffieldin ja Ruhrin yliopistojen yhteistutkimus on ensimmäinen laatuaan. Aiemmin on tutkittu lähinnä aikuisten nukkumista ja sen vaikutusta muistiin.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että vauvat oppivat parhaiten vain hetki ennen päiväunia. Tähän asti on luultu, että lapset oppivat parhaiten silloin, kun he ovat täysin hereillä. Tutkimustulosten mukaan näyttää siltä, että oppiminen on laajempaa, kun lapsi on jo vähän väsynyt.

Tutkimuksessa oli mukana 216 tervettä vauvaa, jotka olivat iältään 6 - 12 kuukautta. Puolet vauvoista nukkui puolen tunnin päiväunet, kun taas puolet eivät nukkuneet päiväunia lainkaan. Päiväuniryhmä muisti myöhemmin, mitä olivat oppineet, kun taas toisen ryhmän vauvat, eivät näyttäneet muistavan uutta informaatiota lainkaan.

- Tulokset ovat kiinnostavia sekä vanhempien että opettajien kannalta, koska ne vihjaavat, että pienen lapsen optimaalinen oppimisaika on juuri ennen unia, tutkija Jane Herbert Sheffieldin yliopistosta kertoo Daily Mailille.

Tutkijat muistuttavatkin, miten arvokasta esimerkiksi kirjan lukeminen lapsen kanssa ennen nukkumaanmenoa voikaan olla.

Lue myös: Raskausajan tupakointi voi huonontaa vauvan dna:ta

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat