Puput, koirat ja aasit - suomalaisessa eläinten vanhainkodissa kaikki ovat kavereita keskenään

04.06.2014 09:45 - Minna Talstila

Pohjanmaalaisessa eläinten vanhainkodissa myös eläimet pääsevät nauttimaan eläkepäivistään onnellisesti. 

Aamun koittaessa Ylistarossa isäntä astuu talliin ja toivottaa kaikille eläimille tasapuolisesti huomenta. Tämä toistuukin joka aamu - eihän talliin sovi mennä miten sattuu. Tervehtimisen jälkeen eläimet pääsevät ulkoilmaan, jossa suurin osa asukeista saa vaellella vapaana.

Suomen ainoassa eläinten vanhainkodissa vaeltelevat yhdessä esimerkiksi hevoset, vuohet, lampaat, kanit ja ankat. Koirat ja kissat kuuluvat henkilökuntaan. Päivän aikana eläimet saavat ruoan lisäksi rutkasti rapsutuksia ja rakkautta.

Vanhainkoti on osa Wanhaa Markkia, taidemaalari Heikki Laaksosen ja keraamikko Liisa-Cristiina Laaksosen taitelijakotia. Se sai alkunsa Liisa-Cristiinan ideasta, jonka tämä sai asuessaan Espanjassa.

- Eläinten vanhainkoti on ensisijaisesti ollut vaimoni haave. Hän suunnitteli alun perin perustavansa eläkepäivillään Espanjaan aasien vanhainkodin. Minä kuitenkin pelastin hänet noin kaksikymmentä vuotta sitten sieltä Etelä-Espanjasta tänne Etelä-Pohjanmaalle. Siitä sitten muutaman vuoden päästä haave lähti toteutumaan täällä Ylistarossa, kertoo Heikki Voicelle.

Liisa-Cristiina halusi toteuttaa myös haaveensa aaseista. Isäntä vastusti eläimiä aluksi, sillä hänen mielestään ne eivät kuulu pohjanmaalaiselle pihalle. Vaimoa on kuitenkin hänen mukaansa aivan turha vastustaa, hänen unelmansa toteutuvat kuitenkin loppujen lopuksi. Niinpä vanhainkotiin haettiin myös kaksi aasipoikaa.

Eläimet päätyvät vanhainkotiin monista eri syistä. Laaksosten puhelin soikin tiuhaan tahtiin, sillä monen täytyy luopua eläimestään esimerkiksi allergian tai sairauden vuoksi. Vanhainkotiin pystytään ottamaan vain pieni osa tarjonnasta, mutta onneksi on myös muita ihmisiä, jotka haluavat elää kuin Laaksoset. Wanhassa Markissa vieraileekin ajoittain nuoria pareja, jotka haluavat ottaa ponin tai hevosen itselleen.

Vanhainkodin eläimien kesken vallitsee tietty arvojärjestys, mutta eläimet ovat kuitenkin ystäviä keskenään. Isäntäpari haluaakin, että iltaisin koko jengi on yhteisruokinnan aikana kasassa. Kylki kyljessä saattavat kyhnyttää esimerkiksi kissa, koira ja pupu – eläimet, joita ei aivan heti osaisi kuvitella toistensa kavereiksi.

Myös isäntäpari on ystävystynyt eläimien kanssa. Hauskaa on esimerkiksi seurata Reetu-vuohen kujeita. Tämä kun saattaa varomattomalta jäätelön syöjältä napata oman osuutensa.

- Tämä on parasta, mitä tiedän. Asua täällä maaseudulla rakkaiden ihmisten ja eläinten kanssa. Tämä on hienoa elämää, kiteyttää Heikki lopuksi. 

Wanhan Markin sivuihin pääset tutustumaan täältä

Kilpailut

Uusimmat