Ravintolan ketsuppipullo, nestesaippua... pahimmat bakteeripesät listattiin

06.03.2015 18:45 - Eeva Rajala

Usein puhutaan siitä, miten suuri bakteeripesä television kaukosäädin tai vessan ovenkahva voi olla.

Tuoreiden tutkimusten mukaan yksi suuri bakteeripesä on myös kännykkä. Surreyn yliopiston mukaan kännykkä ei pelkästään kerää käyttäjästään bakteereita, vaan myös muusta ympäristöstä. Eniten bakteereita on älypuhelimen koti-näppäimessä.

Tutkijoiden mukaan bakteerit käyttävät ties mitä tartunnanlevittäjänä; hyönteisiä, vettä, ruokaa, yskää, aivastuksia tai vaikka kännykkää. Useimmat kännykän keräämät bakteerit ovat vaarattomia.

Prevention-lehti listasi hiljattain pahimpia bakteeripesiä. Suurin osa bakteereista on vaarattomia, mutta osa saa ihokarvat pystyyn. Kännykän lisäksi listalla on muun muassa ravintoloista löytyvät ketsuppipullot sekä kylpyhuoneesta löytyvä nestesaippuaputeli:

1) Keittiön hana

Suuri bakteerimagneetti on erityisesti hanan pää. Juokseva vesi pitää sen kosteana ja ideaalisena paikkana bakteerikasvulle. Mikäli hanan päätä koskettaa esimerkiksi likaisilla, ruokaisilla sormilla, bakteerit voivat alkaa kasvaa. Lopulta bakteeristo voi olla niin suurta että sitä irtoaa ruokaan ja juomiin.

Keittiön hana kannattaa puhdistaa kerran viikossa.

2) Eteisen matto

Eteisen mattoon jää kengistä jos jonkinlaista likaa. Erään tutkimuksen mukaan lähes 96 prosentissa kengän pohjia oli jäämiä koliformisista bakteereista, jotka voivat olla peräisin eläinten tai ihmisten ulosteesta. Ulko-oven vieressä voi siis olla suurikin bakteeripesä. Aina kun matolle astuu, bakteerit voivat levitä laajemmalle asuntoon.

Suihkuta eteisen mattoon kerran viikossa desinfiointiainetta. Tämän lisäksi kengät kannattaa jättää lähelle ovea. Vältä myös kauppakassien tai oman laukun asettamista eteisen maton päälle.

3) Imuri

Tämä on sanomattakin selvää, että imuri kerää bakteereita. Pölypussi kannattaa vaihtaa säännöllisesti ja vaihto kannattaa tehdä ulkona. Monissa pölypusseissa on jo niin sanottu antibakteerinen vuoraus. Kannattaa myös putsata pölypussin irrottamisen jälkeen imuri sisus.

4) Tiskirätti

Tiskirätit ovat pesusienten lailla täynnä bakteereita. Hiljattaisen tutkimuksen mukaan noin 7 prosentissa amerikkalaisten kotien tiskiräteistä oli MRSA-bakteerin saastuttamia. Bakteeri voi aiheuttaa hengenvaarallisiakin tulehduksia. Tiskiräteissä voi myös olla E.coli-bakteeria.

Käytä uutta ja puhdasta tiskirättiä vain puhtaiden paikkojen kuivaamiseen, jos esimerkiksi ruokapöydälle on kaatunut vettä. Tiskipöydät ja muut tasot kannattaa puhdistaa paperiliinoilla. Tiskirätti kannattaa vaihtaa tai pestä ainakin kerran viikossa.

5) Auton kojelauta

Kun bakteerit joutuvat ilmastoinnin imuun, ne helposti kulkeutuvat kojelaudalle, johon kiinnittyvät. Kojelauta on usein auringonpaisteessa ja pysyy muutenkin lämpimänä, joten se on hyvä kasvualusta bakteereille.

Kojelauta kannattaa puhdistaa desinfiointipyyhkeillä säännöllisesti. Allergiakausina puhdistus kannattaa tehdä useammin.

6) Nestesaippua-annostelija

Yleisten vessojen nestesaippua-annostelijassa voi olla ulosteesta peräisin olevia bakteereja. Monia näistä annostelijoista ei koskaan puhdisteta, joten bakteerit kasvavat samalla kun saippuaa kasaantuu annostelijan päähän.

Kun käsiä pesee yleisissä vessoissa, kannattaa hieroa saippua käsiin ainakin 15 - 20 sekuntia, pestä kädet suhteellisen kuumalla vedellä, kuivata ne hyvin ja käyttää myös käsidesiä jos mahdollista.

7) Ravintoloiden ketsuppipullot

Todellisuus on se, että harvat ravintoloissa syövät pesevät käsiään ennen ruokailua. Ravintolan ketsuppipulloa käyttävät voivat siis levittää paljon bakteereja.

Hae ravintolassa ketsuppipullo omaan pöytään niin, että putsaat pullon kyljen desinfiointipyyhkeellä ennen siihen koskemista, vaikka se näyttäisi hölmöltä. Se, että otat pullosta kiinni käsipaperilla, ei auta.

8) Jääkaapin oven tiiviste

Monet puhdistavat jääkaappinsa sisuksen, mutta unohtavat puhdistaa tiivisteet. Home voi tehdä pesän tiiviisteeseen, ja se voi vaikeuttaa muun muassa allergisten ihmisten elämää. Lisäksi se voi saastuttaa ruokaa.

Tiivisteet kannattaa puhdistaa kerran viikossa desinfiointiaineella tai laimennetulla valkaisuaineella.

9) Kännykkä

Kännykässä olevat bakteerit voivat aiheuttaa ihottumaa tai muita iho-ongelmia. Monet pitävät kännyköitä myös nahka- tai muissa koteloissa, joissa bakteerit voivat myös piileskellä.

Kännykkä kannattaa puhdistaa muutaman kerran viikossa. Puhdista myös ne paikat, missä eniten pidät kännykkääsi.

Lue myös: Tyynysi on täynnä ihosoluja ja ulostetta - katso, kuinka usein kodin tavarat pitäisi oikeasti pestä

Lähteet: First Post, Prevention

Kilpailut

Uusimmat