"Siat ovat likaisia ja kultakaloilla on lyhyt muisti" - 10 virheellistä eläinmyyttiä

19.08.2014 11:02 - Susanna Karttunen

Monilla on perättömiä käsityksiä eläimistä. On kuitenkin useita myyttejä, jotka eivät yllättäen pidäkään paikkaansa.

Daily Mail kokosi kymmenen yleisesti uskottua eläinmaailman myyttiä. Suomensimme ne alle.

1. Kamelit selviytyvät aavikolla kyttyröidensä veden avulla

Veden sijasta kamelin kyttyrät itse asiassa sisältävät suuren määrän rasvaa, jonka energian avulla kamelit selviävät aavikolla. Kamelin munuaisilla taas on hyvä kyky säästää vettä.

2. Joutsenet ovat yksiavioisia

Vastoin yleistä uskomusta, nämä kauniit linnut heilastelevat elämänsä aikana monien eri yksilöiden kanssa.

3. Strutsit piilottavat päänsä hiekkaan, kun ovat peloissaan

Kaukaa katsottuna saattaa näyttää siltä, että strutsi hautaisi päänsä hiekkaan. Silloin se ei kuitenkaan pystyisi hengittämään. Strutsit itse asiassa työntävät päänsä koloihin, joita ovat kaivaneet maahan.

4. Siat ovat likaisia

Siat eivät ole likaisempia kuin muutkaan eläimet. Siat itse asiassa tekevät jätöksensä siistimmin tiettyihin paikkoihin, toisin kuin vaikka koirat, joille tämä pitää opettaa. Siat kierivät mudassa vain sen vuoksi, etteivät ne hikoile, ja niiden täytyy löytää toinen keino viilentyä.

5. Kultakaloilla on kolmen sekunnin muisti

Tosi asiassa kultakalojen muisti kestää yli kolme kuukautta.

6. Sopulit tekevät itsemurhia juoksemalla alas kallioilta

Sopulien ryntäilyssä alas kalliolta veteen ei suinkaan ole kyse niiden itsemurhayrityksistä. Sen sijaan niiden tarkoituksena on sukeltaa  jokeen ja uida uudelle alueelle.

7. Lampaat ovat tyhmiä

Käsitys siitä, että lampaat olisivat tyhmiä ja vain kulkisivat laumansa perässä, on väärä. Brittiläisen tutkimuksen mukaan lampaat voivat tunnistaa ja muistaa ainakin 50 lampaan kasvot yli kahden vuoden ajan. Ne osaavat myös muun muassa parantaa itsensä sairaana ollessaan valikoimalla syömänsä kasvit.

8. Albatrossit nukkuvat lentäessään

Albatrossit voivat lentää todella pitkiä matkoja merellä, minkä vuoksi on luultu, että ne nukkuvat ilmassa. Tutkijat ovat kuitenkin huomanneet, että nämä linnut pitävät taukoja lentomatkallaan kellumalla vedessä.

9. Laiskiaiset nukkuvat enemmän kuin mitkään muut eläimet

Laiskiaiset nukkuvat vain yhdeksästä kymmeneen tuntia vuorokaudessa, kun taas esimerkiksi ruskosiippa-lepakot nukkuvat jopa 20 tuntia vuorokaudessa.

10. Koirat näkevät maailman mustavalkoisena

Koirat näkevät siniset ja kellertävät värit, mutta eivät eroa punaisen ja vihreän välillä. Koirilla on kuitenkin parempi yönäkö kuin ihmisillä.

Uutisoimme aiemmin muistakin perättömistä eläinmyyteistä. Lue artikkeli täältä.

Lähde: Mirror

Kilpailut

Uusimmat