"Sokea kuin lepakko" -sanonta ei pidä paikkaansa: Uutta tietoa näkökyvystä

23.07.2014 11:04 - Senni Loikala

Lepakoiden tiedetään käyttävän kaikuluotausta suunnistuksessa, mutta niiden löytäminen perille ei olekaan täysin sen varassa.

Monet tuntevat sanonnan, että joku on "sokea kuin lepakko". Sen totuudenmukaisuus on kuitenkin koetuksella, sillä tutkijat saivat uutta tietoa lepakoiden suunnistustaidoista. On mahdollista, että ne eivät ole sokeita.

Lepakoiden tiedetään käyttävän suunnitustuksessa kaikuluotausta, jossa lepakko lähettää suunsa ja nenänsä kautta ääniaaltoja. Ne osuvat takaisin siipiveikkoihin, jos edessä on jotakin. Koska kaikuluotain auttaa suunnistamaan vain 50 metriä eteenpäin, tutkijoiden mukaan lepakoilla täytyy olla apunaan muitakin aisteja. Näköä pidetään näistä yhtenä mahdollisena.

Tutkimuksessa 70 jättiläissiippaa, Euroopassakin esiintyvää lepakkolajia, laitettiin suuriin laatikoihin. Osassa niistä oli erilaisia valoja, jotka jäljittelivät auringon polarisaatiota. Lepakot vapautettiin noin 20 kilometrin päästä niiden kotiluolasta. Valoja sisältäneissä laatikoissa olleet lepakot löysivät pääsääntöisesti takaisin kotiinsa. Muut lensivät harhaan.

Auringon polarisaation uskotaan auttavan lepakoita suunnistuksessa, tutkimus summaa. Sen avulla ne pystyvät löytämään perille myös pilvisellä säällä.

Lue myös: Oma koti kullan kallis, skorpioneillekin - ovat melkoisia arkkitehteja

Lähde: Science Recorder

Kilpailut

Uusimmat