Suomalaiset luulivat huumorisivuston uutista todeksi - tuhannet menneet halpaan

31.03.2015 21:40 - Mikko Räsänen

Tuhannet suomalaiset ovat jakaneet totena kuvitteellista uutista avaruudesta löytyneestä älyllisestä elämästä. 

World News Daily Report on yksi maailman tunnetuimmista keksittyjen uutisten nettisivuista. Huumorisivuston toiminta-ajatus on keksiä mitä mielikuvituksellisempia tarinoita, mutta yrittää kirjoittaa ne sellaiseen muotoon, että ne näyttäisivät mahdollisimman paljon aidoilta uutisilta. Sivusto ei kuitenkaan yritä salata huumoriluonnettaan, vaan sen sivuilla korostetaan, että kaikkeen World News Daily Reportin julkaisemaan tulee suhtautua vain viihteenä.

Ajoittain jotkut WNDR:n uutiset kuitenkin lähtevät leviämään ja ihmiset luulevat sitä todeksi. Näin kävi esimerkiksi tänään, kun Metropoli-lehti julkaisi uutisen, jonka mukaan Kalifornian yliopiston tutkijat ovat vastaanottaneet avaruudesta älyllisen viestin. Maailmaa mullistava uutinen saa helposti lukijan innostumaan ja harva tajuaa, että uutisen lähteenä mainittu World News Daily Report ei ole oikea media vaan fiktiivisten tarinoiden luoja - eli tämäkin uutinen on todellisuudessa mielikuvituksen tuotetta.

Tuhannet suomalaiset ovat jo menneet halpaan, luulleet uutista todeksi ja levittäneet sitä myös totena eteenpäin sosiaalisen median kautta. 

Tieto WNDR:n uutisesta ja sen leviämisestä totena on kiirinyt myös Kalifornian Berkleyn ylioistoon, jossa ei ilmeisesti oltu erityisen innoissaan siitä, että heidät on liitettyä valeuutiseen. Yliopisto otti asiaan kantaa Facebook-sivullaan.

"Netissä leviää huijausartikkeli, joka väittää Dan Werthimerin vahvistaneen, että olemme saaneet signaaliin avaruusolennoilta. Tuo on julkaissut sivusto, jonka toisessa uutisessa kerrotaan, että sokea mies sain näkönsä takaisin katsoessaan auringonpimennyksessä ja kolmannessa CIA-agentti tunnustaa tappaneensa Marilyn Monroen. Jos joskus havaitsemme uskottavan signaalin, voitte olla varmoja, että siitä kerrotaan arvostetumpien tiedotusvälineiden kautta"

Kilpailut

Uusimmat