Toisen maailmansodan taistelulaivasta tulee jättiläismäinen kelluva museo

15.05.2012 09:45 - Mikko Räsänen

Amerikkalainen Toisen maailmansodan taistelulaiva Iowa siirretään Los Angelesiin ja muutetaan museoksi.

Taistelulaiva Iowan historia on pitkä ja vaiherikas. Laiva otettiin käyttöön 1942 ja se osallistui Tyynellämerellä useisiin taisteluihin japanilaisia vastaan. Sodan jälkeen se hälytettiin jälleen tositoimiin Korean sotaan. Korean sodan aikana Iowan tykeillä ammuttiin 4 000 kranaattia eli tuplasti enemmän kuin Toisessa maailmansodassa.

Korean sodan päätyttyä USA:n merisodankäynnissä alettiin painottaa enemmän lentotukialuesten merkitystä. Iowa siirrettiin jälleen eläkkeelle. Laiturista seisomista kesti yli 20 vuotta, kunnes vihdoin 80-luvulla Iowaa modernisoitiin ja se otti muun muassa osaa Persianlahdella järjestettyihin sotaharjoituksiin.

Vuonna 1989 laiva kirjasi nimiinsä maailmanennätyksen, kun sen 16 tuuman (410mm) tykillä ammuttiin kranaatti 43,3 kilometrin päähän - kauemmas kuin kertaakaan sitä ennen tuon kokoisella tykillä.

Nyt on varmaa, että Iowalla ei enää ole sotilaallista käyttöä. Pitkän historiansa ansiosta sillä on kuitenkin historiallista arvoa niin paljon, että laiva halutaan siirtää museoksi Los Angelesiin.

Katso kuvat Iowasta ja lue lisää projektistä täältä.

Lähde: Los Angeles Times

Kilpailut

Uusimmat