Tutkimus: Dinosauruksilla oli vain todella huono tuuri - eläisivät edelleen!

28.07.2014 12:45 - Eeva Rajala

Tuoreen tutkimuksen mukaan dinosaurusten joukkotuho oli huonon tuurin syytä.

Edinburghin yliopiston tutkijan Steve Brusatten mukaan merenpinnan nousu ja vulkaanisen toiminnan lisääntyminen tekivät monista lajeista herkempiä sukupuuttoon kuolemiselle.

Dinosaurukset olisivat siis voineet selvitäkin asteroidista 66 miljoonaa vuotta sitten, jos se olisi iskeytynyt Maahan muutamaa miljoonaa vuotta aiemmin tai myöhemmin. Brusatte kuvailee dinosaurusten tuuria jättiläismäisen huonoksi.

- Kyseessä on täydellinen tapahtumien myrsky, joka sattui juuri silloin, kun dinosaurukset olivat heikoimmillaan, Brusatte kertoi BBC Newsille.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 11 dinosaurusasiantuntijaa. Asiantuntijoiden selvitysten perusteella voidaan todeta, että muutamia dinosauruslajeja oli kuolemaisillaan juuri ennen asteroidin iskua. Nyt on pohdittu sitä, olisivatko nämä muutamat lajit tuhoutuneet myös ilman asteroidia ja mitkä lajit olisivat kenties jatkaneet elämäänsä.

Tohtori Brusatte uskoo, että jos asteroidi olisi iskeytynyt Maahan vaikka muutamaa miljoonaa vuotta aiemmin ennen kuin ympäristön paine paheni, dinosaurukset voisivat asuttaa maapalloa edelleen ja eläisimme mahdollisesti dinosaurusten dominoimalla maaperällä.

- Viisi miljoonaa vuotta ennen asteroidia dinosaurusten ekosysteemi oli paljon vahvempi, ne olivat paljon monipuolisempia ja ravintoketju oli kestävämpi, Brusatte jatkaa.

Tosin fakta olisi myös se, että meitä ei täällä olisi, jos dinosauruksia vielä eläisi. Mutta olisiko joku eläinlaji ottanut tässä tapauksessa ihmisen paikan kehityksen kärjessä?

Kiinnostaako jotakuta maailman pisin dinosauruksen kakka? Se olisi myynnissä. Lue lisää täältä!

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat