Unohda tietokone hetkeksi - 9 hyvää syytä kirjoittaa viestit käsin

12.01.2015 17:15 - Eeva Rajala

Tutkimukset osoittavat, että käsin kirjoittamisessa on runsaasti hyviä puolia.

Nykyään ihmiset kommunikoivat vain harvoin kynän ja paperin välityksellä. Käsin kirjoittamista ei kuitenkaan saisi unohtaa, vaikka sähköpostit ja tekstiviestit olisivatkin nopeampia keinoja saada viesti perille.

Tutkimusten mukaan käsin kirjoittaminen voi tukea monia fyysisiä ja psyykkisiä toimintoja. Se voi parantaa oppimismahdollisuuksia ja henkilön elämänkäsitys voi muuttua positiivisemmaksi. Lisäksi käsin kirjoitetun viestin aiheuttama positiivinen vaikutus kestää pidempään kuin esimerkiksi sähköisesti kirjoitetun viestin. Huffington Post -lehti listasi yhdeksän hyvää syytä, miksi edes silloin tällöin kannattaa kirjoittaa viestejä, postikortteja tai kirjeitä vanhanaikaisesti käsin.

Kestävä muisto

Tutkimukset osoittavat, että käsin kirjoittaminen lisää hermostollista aktiviisiuutta enemmän kuin näppäimistöllä kirjoittaminen. On huomattu myös, että koemuistiinpanojen tekeminen käsin tukee oppimista enemmän kuin näppäimistöllä muistiinpanojen kirjoittaminen.

Näyttää, miten paljon sinä välität

Joskus toisen henkilön kuulumisia tiedusteleva sähköposti voi olla suurikin asia. Kannattaa miettiä, miten suuri asia olisi kirjoittaa sama juttu käsin ihmiselle. Viesti kannattaa myös viedä perille henkilökohtaisesti, jos siihen vain on mahdollisuus.

Aiheuttavat hyvää oloa

Käsin kirjoitettujen viestien tekeminen ja saaminen saa aikaan paremman mielen, vähentää stressiä ja lisää yleisesti hyvän olon tuntua. Samanlainen vaikutus tulee, jos esimerkiksi kirjoittaa kiitollispäiväkirja käsin, tai jos kirjoitat itsellesi muistiinpanoja tulevaisuudestasi.

Jokainen sana merkitsee

Kirjepaperille tai postikorttiin mahtuu rajallinen määrä tekstiä. Jokaisella sanalla tuntuu olevan enemmän merkitystä.

Luovuus kukkii

Ihminen käyttää aivojaan luovemmin kirjoittaessaan käsin kuin kirjoittaessaan teknologiaa apuna käyttäen. Samalla joudumme hidastamaan vauhtiamme ja keskittymään mielemme mietteisiin sana kerrallaan.

Jakamaton huomio

Jos kirjoitamme ajatuksella ja ymmärrettävästi, meidän pitää keskittyä kunnolla kirjoittamiseen. Ihminen siis harjoittaa muun muassa keskittymiskykyään enemmän, kun hän kirjoittaa asioita käsin ylös. Monien eri asioiden tekeminen yhtä aikaa kannattaa joskus unohtaa.

Pois tietokoneen ruudulta

Nykypäivänä ihminen kaipaa aikaa myös pois tietokoneruudun välittömästä läheisyydestä. Kun kirjoitat viestiä käsin toiselle, olet niiden minuuttien aikana täysin tässä hetkellä ja niissä ajatuksissa, mitä viestiisi kirjoitat.

Perinteen arvostus

Käsin kirjoitetuissa viesteissä on jotain romanttista ja pyhääkin. Kaikki ovat kuulleet jonkinlaisia tarinoita muun muassa siitä, miten esimerkiksi rakastavaiset pitivät yhteyttä sota-aikana kirjeitse. Tietokoneet ja älypuhelimet voivat olla nopeampia, mutta ne eivät koskaan täysin korvaa käsin kirjoitettuja kirjeitä tässä mielessä.

Ajattomuus

Vielä kauan kirjoittamisen ja viestin lähettämisen jälkeenkin kirjeitä ja postikortteja pidetään arvossa ja niitä luetaan yhä uudelleen ja uudelleen. Käsin kirjoitetut kirjeet suojelevat menneiden elämien muistoja tavalla, johon nykyteknologia ei pysty. Viestit ovat käsin kosketeltavia, henkilökohtaisia ja aito, sanan jokaisessa merkityksessä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat