Uutta tietoa: Linnut lähempänä hirmuliskoja kuin uskottiinkaan

31.05.2012 14:15 - Eeva Rajala

Lintujen on laajasti uskottu polveutuvan dinosauruksista. Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan linnut ja dinosaurukset ovat itse asiassa läheisemmin sukua toisilleen kuin aiemmin on luultu.

Tyrannosaurus rexistä ei välttämättä heti tule mieleen pihapuun peipponen, mutta kun tiedemiehet tutkivat pintaa syvemmältä, eli kudoksia ja kallon muotoja, samankaltaisuuksista tulee ilmiselviä. Evoluutiobiologian professori Arkhat Abzhanov Harvardin yliopistosta sai tutkimusryhmänsä kanssa selville, että lintujen kehitys johtuu radikaalista muutoksesta dinosaurusten kehityksessä.

- Muuttamalla varhaisten lajien kehitysbiologiaa, luonto on tuottanut nykylinnun - täysin uuden olennon - olennon, joka 10 000 eri lajillaan on nykyään menestyvin maalla elävä selkärankainen, Albzhanov kertoo.

Yhdysvaltain luonnonhistoriallisen museon paleontologi Mark Norell kertoo, että linnun tunnusmerkkien evoluutio - höyhenet, lentäminen ja linnun kaula-aukon lähettyvillä sijaitseva V:n muotoinen toivomusluu - on ollut vaikea mysteeri biologeille. Jo aiemmin lintujen on oletettu kehittyneen pienistä hirmuliskoista.

Norellin mukaan linnunkaltaisten dinosaurusten luurankojen, munien ja pehmytkudosten analysointi on opettanut, että linnut ovat eläviä teropodeja eli kaksijalkaisia, lihaa syöviä dinosauruksia.

Seuraavan kerran, kun tarkastelet puiden oksilla visertävää pikkulintua, pidä mielessä, että kyseinen sirkuttaja on lähisukua petomaiselle Tyrannosaurus rexille.

Lähde: Discovery

Kilpailut

Uusimmat