Varo, jos tahdot syödä kanaa ilman sääliä: Tiesitkö näitä faktoja kotkottajista?

15.06.2015 18:15 - Senni Loikala

Kotkottajilla on monia suloisia tapoja, kuten mutakylpyjen ottaminen ja auringossa kelliminen. Voi olla, että luettuasi herttaiset faktat kanoista, ei mielesi tee hetkeen syödä lintuja.

Mikä olisikaan ihanampi näky, kuin aurinkoisena kesäpäivänä vapaana tepsuttelevat kanat! Care2-sivuston mukaan kotkottajat ovat kuitenkin todellisia veijareita sille päälle sattuessaan. Alla yhdeksän kiehtovaa faktaa kanoista - tiesitkö sinä näitä?

Syövät ruohoa kuin spagettia

Kanat imaisevat ruohonkorsia nokkaansa samalla tavoin kuin mitä ihmiset tekevät joskus spagetille. Kanat, jotka saavat elää luonnollisissa elinympäristöissä myös etsivät päivät pitkät hyönteisiä ruoakseen.

Nauttivat mutakylvyistä

Kanat ovat onnensa kukkuloilla, kun ne pääsevät mutakylpyyn. Ne kaivavat ensin maahan matalan kuopan ja hyppäävät sinne huitomaan siivillään ja pyörimään. Mutakylvyt vaikuttavat myönteisesti sulkien kasvuun ja pitävät myös parasiitit loitolla.

Kotkotuksia joka lähtöön

Kanoilla on laaja skaala erilaisia kotkotuksia, joita ne käyttävät eri tarkoituksiin. Poikasille osoitetut repliikit kuulostavat erilaisilta kuin esimerkiksi tilanteet, joissa kana kiinnittää toisten huomion löydettyään erinomaisille ruoka-apajille.

Aurinkokylpyjä ja leikkejä

Jos kanoilla on tarpeeksi tilaa ympärillään, ovat ne varsin leikkisiä kavereita. Ne juoksevat, hyppelevät, ottavat kylpyjä ja aurinkoa.

Juttelevat syntymättömille poikasilleen

Kanat, joilla on hyvät oltavat, kotkottavat syntymättömille poikasilleen. Munien sisällä olevat pikkuiset sirputtavat äitimuorilleen takaisin kuoren läpi. Tuotanto-oloissa kanat eivät kuitenkaan saa ikinä tavata vanhempiaan, koska ne siirretään suuriin keinohautomoihin.

Tuntevat ihmiset

Kanan muisti on pitkä. Ne pystyvät tunnistamaan ja muistamaan jopa sata yksilöä, myös ihmiset. Kanasten kanssa voi siis luoda myös suhteita.

Ratkovat ongelmia

Tutkimukset ovat todistaneet, että kanojen järjenjuoksu on paljon nopeampi kuin millaisena monet sitä pitävät. Kanat pystyvät ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia, ymmärtävät syy-seuraus-suhteen, välittävät tietoa, osoittavat itsekontrollia ja jopa huolehtivat tulevaisuudesta.

Pesäpaikka valitaan huolella

Kanat aloittavat pesän rakentamisen kaivamalla maahan kuopan, johon ne kantavat oksia ja lehtiä selkä vääränä. Seuraavaksi ne rakentavat pesän eräänlaiseksi vanteeksi. Rakennusurakan ajan kotkottajat voivat olla jopa ilman ruokaa ja vettä, kunhan pesä nousee pedoilta turvalliselle paikalle.

Dinosauruksen sukulaisia

Erään tutkimuksen mukaan kanat ovat kehittyneet dinosauruksista ja ne ovat ainoa vielä nykypäivänä voimissaan oleva sukulaislaji itse Tyrannosaurus rexille. Ei siis kannata alkaa uhoilemaan kanasille!


Lue myös: Kuinka kananmunan saa kuorittua nopeasti ja helposti? Katso erikoinen niksivideo

Lähde: Care2

Kilpailut

Uusimmat