Viinahöyryllä humalaan? Uusi trendi asettaa terveyden suureen vaaraan

04.06.2013 14:45 - Reetta Haverinen

Alkoholin runsaista kalorimääristä huolestuneet bilettäjät ovat löytänet uuden kalorittoman tavan päästä mukavaan humalatilaan.

Kekseliäät humalahakuiset juhlijat ovat keksineet, että mukavaan hiprakkaan voi päästä ilman viinan juomistakin. Neropatit ovat hoksanneet valuttaa alkoholia kuivajään päälle, jolloin alkoholi muuntautuu höyryksi. Sama efekti tapahtuu, jos alkoholia kuumennetaan. Höyryä hengittämällä pääseekin tuntuvaan humalaan, mutta säästyy turhilta kaloreilta. Fiksuako? Ei sinne päinkään.

Alkoholihöyryn hengittäminen asettaa terveyden vaaraan muun muassa seuraavilla tavoilla:

1. Nopea humaltuminen

Kaasumuodossa oleva alkoholi menee suorinta tietä päähän. Toisin kuin juomat, jotka kulkeutuvat vatsan ja maksan kautta verenkiertoon ja sieltä aivoihin, hengitysteiden kautta nautittu päihde kilahtaa suoraan päänuppiin. Nopea humaltuminen tietää myös sitä, että aivosolut  vaurioituvat entistä helpommin ja nopeammin. Höyrymuotoinen alkoholi saattaa aiheuttaa myös pääkipuja, pahoinvointia sekä huimausta.

2. Kroppa joutuu koetukselle

Kuivajäästä syntyneestä höyrystä vapautuu ilmaan alkoholin ohella myös paljon hiilidioksiidia. Jos hiilidioksidia hengitetään liikaa, saattavat seuraukset olla vakavia. Veren happi- ja hiilidioksidipitoisuuksien epätasapainoisuus saattaa johtaa sydänongelmiin, tukehtumiseen tai jopa kuolemaan.

3. Maksa kärsii

Alkoholia ei suositella juotavaksi silloin, jos vatsa on tyhjä. Tämä siksi, että proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit hidastavat alkoholin imeytymistä verenkiertoon. Näin ollen maksa ei joudu käsittelemään kerrallaan liian suuria alkoholimääriä. Kun puhdasta alkoholia hengitetään suoraan ilmateitse, joutuvat maksa ja keuhkot kovalle koetukselle. Tämä voi johtaa vakaviinkin elinvaurioihin.

4. Alkoholiriippuvuus iskee salakavalammin

Asiantuntijat sanovat, että tämä alkoholin nautintotapa voi altistaa ihmiset entistä herkemmin alkoholismille. Koska humaltuminen tapahtuu nopeasti ja helposti, saattaa viinahöyryjen hengittäminen muuttua tavaksi, josta on erittäin vaikea päästä eroon.

Huomioithan myös, että alkoholihöyryjen hengittäminen on erityisen vaarallista juuri naisille. Koska naiset humaltuvat miehiä helpommin, voi pienikin höyrymäärä aiheuttaa tuntuvan humalan ja sekavan olotilan.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat