Kuva: Fotolia

9 asiaa, jotka tekevät koirasi onnettomaksi - lue ja vältä

18.05.2016 10:15 - Emma Ylistalo

Kun annat koirallesi rauhallisen kävelylenkin ja selvät säännöt, se on onnellisempi. Myös tiettyjen asioiden välttäminen tekee lemmikistäsi iloisemman.

Koiranomistajana kannattaa muistaa muutama asia, jotka saattavat saada lemmikkisi stressaantumaan jopa tajuamattasi. Lue alta yhdeksän asiaa, joista koirasi ei luultavasti pidä. 

1. Naaman lähelle tuleminen

Koirat eivät välttämättä pidä siitä, jos ihmiset tulevan liian lähelle niiden naamaa. Vältä laittamasta käsiäsi koiran kasvoille tai juoksemista niitä kohti. Varsinkin, jos kyse on koirasta, jota et tunne hyvin.

2. Se, ettet anna koirasi nuuskia kävelyillä

Ulkona käveleminen tarjoaa koirallesi mahdollisuuden kokea maailmaa. Lemmikkisi kokee maailman ensisijaisesti hajuaistin perusteella ja vasta sen jälkeen muiden aistien. Koirasi ei siis varmasti pidä siitä, jos kiirehdit lenkin läpi ilman, että sille jää aikaa haistella ja kokea ympärillä olevaa.

3. Rutiinien ja sääntöjen puuttuminen

Koirasi ei välttämättä pidä säännöistä, mutta se tarvitsee niitä. Jos koirasi käyttäytyy huonosti, se johtuu luultavasti siitä, ettet ole opettanut sille sääntöjä. Kouluttaminen on tärkeä tapa luoda järjestystä lemmikkisi elämään. Rutiinit ovat tärkeitä, sillä koirallasi on sisäinen kello. Pyri antamaan sille ruoka joka päivä samaan aikaan ja jos mahdollista, ajoita myös ulkoilu samaan aikaan päivittäin. Muutaman päivän jälkeen saatat huomata koirasi olevan onnellisempi.

4. Huutaminen

Koirat eivät välttämättä ymmärrä sanoja, mutta ne aistivat tunteesi jos huudat. Jos lemmikkisi on herkkä, huutaminen saattaa pelottaa sitä. Pelko ei lisää kunnioitusta, joten se ei vahvista sidettäsi lemmikkisi kanssa. Kouluta koiraasi positiivisen kautta ja palkitse mieluummin oikeasta käytöksestä, kuin rankaise väärästä.

5. Koirien pukeminen

Koirasi luultavasti vihaa sitä, että se puetaan. Monet koirat sietävät sen, että niitä puetaan, mutta harvat nauttivat siitä. Tutustu koiraasi hyvin ennen kuin pakotat sitä hassuun asuun. Jos koirasi tarvitsee suojaa kylmältä, aloita pienillä ja kevyillä vaatteilla ja palkitse se niistä. Tarvittaessa voit pikkuhiljaa pukea sen päälle paksumpia vaatteita.

6. Vahvat tuoksut

Koirasi hajuaisti on 10 000 kertaa herkempi kuin sinun. Vaikka koirat pitävätkin nuuskimisesta, vahvat tuoksut ja kemikaalit voivat häiritä lemmikkiäsi tai jopa ärsyttää niiden nenää. Lisää siis hajuvettä muualla kuin koirasi lähistöllä.

7. Yksin tai huomiotta jättäminen

Koirat ovat sosiaalisia, joten ne eivät pidä yksinolosta. Jotkut koirat pitävät toisen koiran läsnäolosta, mutta toiset kaipaavat ainoastaan ihmisen seuraa. Vietä siis mahdollisimman paljon aikaa koirasi seurassa, kun olet kotona ja pyri luomaan vahva side sen kanssa. Aseta päivittäiset rutiinit, jotka sisältävät paljon liikuntaa ja muuta tekemistä. Jos matkustat paljon esimerkiksi työsi puolesta, etsi koirallesi luotettava hoitaja.

8. Koiran pakottaminen epämukavaan tilanteeseen

Useat koiranomistajat tietävät tilanteen, kun koira jää paikalleen ja kieltäytyy liikkumasta. Usein se saattaa olla tilanteessa kun edessä on lähtö eläinlääkärille, toisinaan se on auto ja joskus jopa tietty katu. Useimmiten koirasi kieltäytyy sillä se pelkää. Jos pakotat lemmikkisi näihin tilanteisiin, saat sen ainoastaan stressaamaan. Opeta koirasi mieluummin näihin tilanteisiin niin, että annat sen pysyä turvallisen matkan päässä pelkäämästään asiasta ja palkitset sen siitä, että se pysyy rauhallisena. Näin voit pikkuhiljaa opettaa koirasi hankaliin tilanteisiin.

9. Oma stressaantunut tai surullinen olo

Elämässä tulee vaikeita aikoja, etkä voi olla aina iloinen. Koirasi kuitenkin aistii tunteesi läheisen siteenne takia. Jos käyt läpi rankkaa aikaa ja sinulla on esimerkiksi stressiä tai surua, se vaikuttaa myös koiraasi. Pyri siis kaikesta huolimatta pitämään yllä lemmikillesi tutut rutiinit ja vietä aikaa koirasi kanssa. Koirat voivat olla myös oiva tuki ja kävelylenkki yhdessä sen kanssa voi piristää myös sinun oloasi.

Kerroimme aikaisemmin myös siitä, että koirat eivät välttämättä pidä halailusta. Lue juttu täältä.

Lähde: About

Lue myös: Kärsiikö kissa tai koira kuumasta kesäilmasta? Tunnista huolestuttavat oireet

Kilpailut

Uusimmat