Kuva: Fotolia

Mitä koirasi tekee yksin kotona? Jopa itsetuhoisuutta ilmenee!

24.04.2017 22:45 - Senni Loikala

Koirien käytöksen asiantuntijat kertovat, miten hauvat reagoivat omistajansa poistumiseen.

Monia koiranomistajia askarruttaa, mitä hännänheiluttaja puuhailee kotona yksin ollessaan. Lemmikkien käytösasiantuntija Alice Potter kertoo Daily Mail -lehdelle ikävän totuuden, joka ei helpota omistajien huolta.

Potterin mukaan eroahdistus iskee useimpiin koiriin parissa minuutissa siitä, kun omistaja on lähtenyt ovesta ulos. Suurimmalla osalla ahdistusta ilmenee puolen tunnin sisällä omistajan poistumisesta kotoa.

- Kaikista yleisimmät haitalliset muutokset käytöksessä vaihtelevat erilaisista ääntelyistä, kuten ulinasta, haukkumisesta ja vaikerruksesta, aina ulostamiseen ja virtsaamiseen asti. Usein tällaista käytöstä ilmenee sen oven lähellä, josta omistaja lähti ulos, Potter kuvailee.

- Muita vähemmän yleisiä seurauksia ovat vilkastunut syljeneritys, itsetuhoisuus, toistuvat kuviot käyttäytymisessä sekä oksentaminen.

Koira aavistaa omistajansa lähdön

Eläinten ja ihmisten vuorovaikutuksen asiantuntija Emily Blackwell kertoo, että koirat usein aavistavat omistajansa lähtöaikeet pienistä merkeistä. Näitä voivat olla esimerkiksi tavaroiden kerääminen laukkuun tai kenkien laittaminen jalkaan.

- Joihinkin koiriin nämä ”vihjeet” vaikuttavat siten, että ne luulevat jotain pahaa tapahtuvan pian ja siksi niistä tulee ahdistuneita, Blackwell tuumaa.

Hänen mukaansa tällaiset koirat usein osoittavat ahdistuksensa kymmenen minuutin kuluessa siitä, kun omistaja on lähtenyt pois. Koirat saattavat esimerkiksi raaputtaa ovea, josta omistaja poistui.

Se, miten koira käyttäytyy yksin kotona seuraavien tuntien aikana, riippuu kuitenkin hauvan persoonallisuudesta.

Osa koirista pysyy ahdistuneina ja ne liikkuvat levottomasti jopa tuntien ajan. Blackwellin mukaan ahdistuneet koirat usein ulisevat jatkuvasti ja pitävät vain pieniä taukoja kuunnellakseen, olisiko omistaja jo palannut takaisin.

- Tyypillisesti nämä koirat eivät pysy paikoillaan minuuttia pidempään, joten ne eivät lepää nimeksikään ja siksi nämä koirat ovat usein väsyneitä, kun omistaja palaa kotiin ja sen jälkeen ne nukahtavat nopeasti.

Noutajat erityisen alttiita eroahdistukselle

Aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että rotukoirat kärsivät eroahdistuksesta sekarotuisia enemmän. Erityisen alttiita eroahdistukselle ovat labradorinnoutajat ja muut noutajat.

Yleensä nuoret koirat ahdistuvat omistajansa poissaolosta eniten, mutta ongelma voi koskea myös kaikenikäisiä hauvoja.

Koiranomistajien kannattaa toki muistaa, että hauva on mahdollista totuttaa yksinoloon oikeanlaisen koulutuksen avulla. Asiantuntijat suosittelevat myös nauhoittamaan yksin jääneen koiran puuhia videolle, jolloin voit havaita mahdolliset käytösongelmat ajoissa.

Sitten iloisempiin koirauutisiin! Aiemmin selvisi liikuttava totuus siitä, mistä hauvat näkevät unta. Pääset juttuun tästä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat