Kuva: Shutterstock

Noudata erityistä varovaisuutta, kun uit tuntemattomissa vesistöissä: 'Piileviä vaaroja veden alla'

26.07.2021 12:15 - Senja Rapila

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton asiantuntija neuvoo, että tuntemattomissa vesissä uimiseen tulisi suhtautua varauksella.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton asiantuntija Niko Nieminen kertoo, että triathlon ja avovesiuinti ovat saavuttaneet viime vuosina suuren suosion. Myös retkeilijät saattavat intoutua tuntemattomiin vesistöihin uimaan vaelluspäivien päätteeksi. Monet eivät kuitenkaan aina tule ajatelleeksi sitä, että avovedessä uiminen on tyystin eri asia kuin uimahalliolosuhteissa.

- Avovedessä ei välttämättä ole valvontaa tai apua lähellä, meri- tai järvivesi on yleensä myös kylmempää kuin altaassa, lisäksi avovedessä uinti on raskaampaa virtausten vuoksi, uinti ei ole suoraviivaista, joten matkaa on vaikeaa hahmottaa, Nieminen kertoo.

- Luonnon vesistössä piilee vaara myös veden alla – terävät kivet, pölkyt tai muut vastaavat loukkaantumisriskit. Mikäli ranta tai vesistö ei ole tuttu, kannattaa noudattaa varovaisuutta. Yleisesti kannattaa suosia virallisia uimarantoja tai uimapaikkoja.

Jos kuitenkin haluaa kokeilla triathlon- tai avovesiuintia, tai haluaa huoletta uida tuntemattomissa vesistöissä muuten vain, kannattaa lukea alapuolelta SUH:in vinkit turvalliseen avovesiuintiin.

- Ui aina kaverin kanssa.
- Arvioi oma uimataitosi rehellisesti ja ui sen mukaisesti.
- Ui aina rannan suuntaisesti.
- Pidä mukanasi kännykkää vesitiiviissä pussissa.
- Kerro aina läheisillesi, mihin menet uimaan sekä kuinka kauan olet suunnitellut uivasi.
- Varmista ennen hyppäämistä, että pinnan alla ei piile vaaraa. Tunne pohja alueella, jossa uit.
- Tutki reittisi ja valmistaudu hätätilanteeseen. Miten toimit, jos saat esimerkiksi krampin tai loukkaannut? Miten toimit, jos kaverillesi käy jotain? Sopikaa säännöt yhdessä ja opetelkaa perusensiaputaidot sekä pelastautumisohjeet.
- Ota huomioon vallitsevat olosuhteet: Ukkosella ei ole turvallista uida. Kylmä vesi taas kangistaa ja väsyttää nopeasti. Se voi aiheuttaa jopa hypotermian. Tuulinen sää aiheuttaa aallokkoa, joka tekee uimisesta raskasta. Myös virtaukset saattavat rasittaa taipaleella.

Huomioi myös se, että vaikka märkäpuku kelluttaa hieman ja estää lämmönhukkaa, se ei ole pelastusväline tai kelluke.

Lue myös: Minun tarinani: Ajattelin, että kuolen pikimustaan veteen upoten

Lue myös: Ruotsalaiset huippu-uimarit vetäisivät kännit - katso altaasta kuvattu video

Lue myös: Valitse pelastusliivit käyttötarkoituksen mukaan - katso mitä tulee ottaa huomioon

Kilpailut

Uusimmat