Harja heilumaan - 5 vinkkiä lasten hampaiden hoitoon

05.04.2013 16:15 - Heli Thoren

Vettä juomaksi ja ksylitolipastilli suuhun aterian jälkeen. Mitä muuta tulee ottaa huomioon perheen pienempien hampaita hoitaessa?

Pikkuväen hampaiden harjaus on tärkeä rutiini, vaikka karkkia ei popsittaisikaan joka päivä. Hampaita harjatessa lapselle jää toimesta tapa, eikä purukaluston huoltaminen näin unohdu niin herkästi vanhemmallakaan iällä. Ohessa viisi vinkkiä, miten lapsen hampaita kannattaa hoitaa:

1. Pienestä pitäen

Hammasharjaan kannattaa tarttua jo silloin, kun ensimmäisiä hampaita alkaa suuhun ilmestyä. Voit hankkia kaksi harjaa, yhden varsinaista harjaamista varten, ja toisen lapsen omaan käteen. Kun pikkuinen saa vanhemman harjatessa itse tutustua harjaan, tapa tulee herkemmin tutuksi. Samalla omaa harjaa saa rauhassa vaikka jäytää, eikä tarvitse miettiä, mihin kuntoon harja menee.

2. Tahnasääntö

Puolivuotiaasta kaksivuotiaaksi hammasharjaan vain sipaistaan pieni määrä tahnaa. On tärkeää tarkistaa, että tahna sisältää enintään 500 ppm fluoria. Yli kaksivuotiaalle kannattaa jatkaa lasten fluorihammastahnan käyttöä aina siihen asti, kun ensimmäiset pysyvät hampaat ilmaantuvat. Sen jälkeen voi aloittaa joko junior- tai aikuisten hammastahnan käytön.

3. Ksylitolipastillit- ja purukumit

Ruokailun jälkeen lapselle voi antaa ksylitolipastillin tai vanhemmalle lapselle purukumin. Näin pastilli katkaisee happohyökkäyksen ruokailun jälkeen. Suositeltava määrä ksylitolia on 5 milligrammaa päivässä jaettuna vähintään kolmeen käyttökertaan.

4. Suojele pysyvää hammasta

Pysyvät hampaat ovat maitohampaita herkempiä reikiintymään. Hampaan kiille muodostuu pintaan vasta puhkeamisen jälkeen. Muistakaa siis hoitaa hampaita erityisen huolellisesti puhkeamisen jälkeen.

5. Vettä, vettä, vettä

Veden juonti helpottaa hampaiden oloja. Veden juominen aterian päätteeksi on hyvä tapa. Vettä hörppäämällä suu puhdistuu kunnolla. Varmasti jokainen vanhempi tietää, että limsat ja sokerimehut eivät hampaita helli, mutta yllättäen myös maito voi reikiinnyttää hampaita. Tämän vuoksi pienten lasten maitopullon juominen sängyssä ei pidemmän päälle ole hyvä tapa - ainakaan enää hampaiden harjaamisen jälkeen.

Lähteet: Lapsenhampaat.fi, kaypahoito.fi

Kilpailut

Uusimmat